Weyerman-liefhebber

zondag 16 maart 2008 – In 1779 werd de bibliotheek van de Leidse regent Daniel van Alphen (1713-1797) geveild. Deze Van Alphen was lid geweest van de vroedschap van Leiden en tot 9 november 1778 griffier van deze stad. De jurist was een letterlievend man, had een gigantische bibliotheek en was lid van verschillende genootschappen.
Waarom hij zijn boeken van de hand deed, is onduidelijk.
De veiling was in handen van de boekverkopersfirma Luzac & Van Damme, en Daniel Vygh (werkzaam onder de naam Van der Eyck & Vygh). Vanaf maandag 6 september gingen de boeken onder de hamer.

De catalogus is weliswaar geordend op taal, inhoud & formaat, maar daarbinnen is het een zootje. De rubriek ‘Natuurlyke Historien en Mengelwerk in quarto’ bijvoorbeeld vertoont honderden titels die zonder enig systeem achter elkaar zijn genummerd. Moeilijk zoeken dus.
Er staan voor zover te zien twee titels in van Weyerman: de vierdelige Konst-Schilders en de Don Quichot-vertaling (nrs. 3375 en 3376). In deze rubriek noch in andere rubrieken geen exemplaren aangetroffen van een van zijn satirische tijdschriften. Daar had Van Alphen kennelijk geen belangstelling voor. Of het is om een of andere reden niet meegeveild.
Het enige satirische tijdschrift dat in de catalogus opduikt, is de Snelziende Lynceus, een blad waarvan ik vermoed dat het van Leidse komaf is.