Het geheugen van de wereld

zondag 16 augustus 2009 – De 150 archieven van de Insolvente Boedelkamer van Antwerpen zijn onlangs opgenomen in Unesco’s Register van het Geheugen van de Wereld.
De website van het Felixarchief legt uit welke gegevens je kunt vinden in deze archieven:

Om schuldeisers van faillerende personen of zaken te beschermen, beval de Antwerpse stadsmagistraat reeds in 1518 dat alle bezittingen en papieren van de “insolvente” of in faling geraakte persoon moesten beheerd worden door een gerechtelijk ambtenaar: de amman. Op deze wijze kwamen tientallen archieven van handelaars en bedrijven terecht op het Antwerpse stadhuis.

Dankzij al die in beslag genomen administraties (en boedels) geven de archieven een uniek beeld van de internationale relaties en contacten in de 16e, 17e en 18e eeuw.

Lees hier meer over het schitterende gebouw waarin het stadsarchief sinds 2006 gehuisvest is. En bekijk ook de website over alle activiteiten die vanuit het Felixpakhuis worden georganiseerd (met veel foto’s ter inspiratie voor een dagje uit).

Nederland staat drie keer in het Register van het Geheugen van de Wereld: met de Bibliotheek Ets Haim (Livraria Montezinos), het archief van de VOC en sinds kort ook met het dagboek van Anne Frank.