De Nieuwe Hollandsche Schouwburg

zondag 20 december 2009 – Frivole muziek op Amsterdamse regentenlessenaars. De Nieuwe Hollandsche Schouwburg uit 1751-1761 bestudeerd en heruitgegeven. Met deze woorden opent de website van Jos Koning (socioloog, musicoloog en violist).

Zijn enthousiasme is terecht: De Nieuwe Hollandsche Schouwburg is een leuke serie met 18e-eeuwse dansmelodieën voor de gewone man, tussen 1751 en 1771 uitgegeven. Zes van de negen deeltjes zijn bewaard gebleven. Ze worden nu als facsimile opnieuw uitgebracht.

Tegelijkertijd verschijnt De Nieuwe Hollandsche Schouwburg 1751-1771: het einde van een tijdperk in de Amsterdamse muziek. Jos Koning gaat in op de Amsterdamse wereld waar deze muziek indertijd werd gespeeld. Op het leven en het werk van de muzikanten. Op de elite van de stad én de zelfkant. En op de ideeën van de uitgever.

Prijs: Facsimile-uitgave De Nieuwe Hollandsche Schouwburg € 24,50 plus verzendkosten; De Nieuwe Hollandsche Schouwburg 1751-1771: het einde van een tijdperk in de Amsterdamse muziek € 19,50 plus verzendkosten. Beide boeken samen € 44,00 plus verzendkosten.

Nog meer leuks over deze uitgave
Op 15 januari worden de boeken gepresenteerd door het Nederlands Muziek Instituut.
Plaats: Aula Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Aanvang: Om 12.30 uur begint een lunchconcert van het trio Twee Violen en een Bas, dat deze muziek al tientallen jaren vertolkt.
Lezingen:

  • Anna de Haas: ‘Tussen Mammon en Melpomene. Het achttiende-eeuwse theater en zijn publiek’
  • Marieke Lefeber: ‘Kaat het is te Laat: repertoire van achttiende-eeuwse bellenspeelklokken in Nederland’
  • Jos Koning: ‘Van pluggen, pierebollen en prostituees: het Amsterdamse nachtleven op de lessenaars van de elite in de 18e eeuw’

Entree: Gratis. Wel svp aanmelden via info@nederlandsmuziekinstituut.nl of via tel. 070 – 314.07.21.