Van der Capellen tot de Pol

zaterdag 23 mei 2009 – In Rome, bij de Villa Borghese, staat een beeldengroep die ooit besteld is door een groep enthousiaste patriotten. De beelden waren bestemd voor het praalgraf van hun geestelijk leidsman, Joan Derk van der Capellen tot den Pol.
Zijn Aan het volk van Nederland (1781) sloeg indertijd in als een bom. Het pamflet was daarna de bijbel van iedere hervormingsgezinde Nederlander, en Capellen was zijn goeroe.

Maar hij gaf reeds in 1784 de geest, 43 jaar oud. Zijn fans zamelden omgerekend 750.000 euro in en gaven opdracht aan Giuseppe Ceracchi om iets moois te maken ter nagedachtenis van hun held.
Toen Geracchi klaar was, in 1789, hing er een nieuwe politieke vlag en was Capellen postuum tot persona non grata verklaard. De beelden bleven dus in Rome.

Daar staan ze al eeuwen, ondanks verschillende pogingen van Nederlanders om het marmer met een dieplader naar Zwolle te doen transporteren. Daar immers bevindt zich het praalgraf van Capellen, nadat zijn eigenlijke graf in Gorssel in 1787 door orangistische dorpelingen was verruïneerd en later zelfs met buskruit opgeblazen.

Nu wordt er een nieuwe poging gewaagd, zo blijkt uit de Stentor (herkomst foto: zie weblog Zwolle).
Een aantal politici van christelijke huize (onverwacht, hun belangstelling) heeft zelfs Plasterk al benaderd met de vraag of hij financiële steun wil geven aan het verhuisproject.
Benieuwd of het deze keer gaat lukken.