Verdorven radicalen

dinsdag 14 december 2010De persoonlijke vijand van God. Het zijn weinig complimenteuze woorden waarmee de baron d’Holbach werd bejegend (hoewel, weinig complimenteus?).

Holbach ontving zijn verlichte vrienden en vriendinnen in zijn salon in de Rue des Moulins, Parijs. Diderot was er een van de frequente gasten van de baron. In het boek van de Duitse historicus, romanschrijver, journalist en vertaler Philipp Blom wordt de moderne lezer getrakteerd op de smeuïgste society-verhalen uit het Parijs van de 18e eeuw.

Lees hier het promotekstje van de uitgever De Bezige Bij:

Dit is het bijzondere verhaal van de achttiende-eeuwse Parijse salon van Baron Thiry d’Holbach, waar de grootste geesten van die eeuw – Diderot, Hume, Rousseau – samenkwamen.
De radicale filosofie die tussen 1750 en 1770 in deze salon tot bloei kwam, is van historisch belang geweest voor de ontwikkeling van het sceptische moderne denken. Het huis van d’Holbach was een waar internationaal epicentrum van intellectuele moed en revolutionaire ideeën in een tijd waarin openlijke twijfel aan de waarheid van religie levensgevaarlijk was. Deze mensen waren de eerste atheïsten.
Blom verbindt de levensverhalen van de verschillende gasten van de salon met de ontstaansgeschiedenis van hun ideeën. Hij vertelt over de onderlinge vriendschappen, waarvan sommige in diepe afkeer, zelfs haat eindigen – bijvoorbeeld die tussen Diderot en Rousseau – alsof hij de mensen zelf heeft gekend.

Een ‘erudiet boek’, schreef de NRC. En Trouw noemde het een ‘goddeloos heerlijk boek’. Lees hier de recensie van Frank Hellemans op Knack.be en hier die van Alexander van Kesteren op 8Weekly.nl.

¶ Philipp Blom, Het verdorven genootschap (vert. Pon Ruiter). De Bezige Bij, ISBN: 978 90 234 5831 9. 384 blzz. gebonden, prijs: € 29,90