Beroemde parel

dinsdag 23 november 2010 – Er zijn wereldwijd drie grote parels bekend: de Pearl of Asia, de Arco Valley Pearl (hierboven afgebeeld) en de Sleeping Lion. Ze zijn wegens hun zeldzaam grote omvang bijzonder kostbaar. De Arco Valley Pearl werd op een veiling in Dubai nog te koop aangeboden voor 8 miljoen dollar, maar er was geen koper voor te vinden.

Op de kunst- en antiekbeurs PAN in de RAI wordt nu voor 600.000 euro de Sleeping Lion aangeboden. De parel is 7 centimeter lang, weegt 120 gram en heeft de vorm van een slapende leeuw.

De geschiedenis van het juweel is interessant. Een Nederlandse VOC-koopman schafte het rond 1765 aan in het Chinese Kanton. Daarna heeft de Sleeping Lion over de hele wereld gezworven.

Het juweel was in de negentiende eeuw bijna bewerkt voor koning Victor Emmanuel II van Italië, die op zoek was naar bijzondere parels en edelstenen voor zijn kroonjuwelen.
Begin vorige eeuw werd de parel naar Sint Petersburg gestuurd voor een montage in een van de beroemde Fabergé-eieren voor de Russische tsaar Nicholas II. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verhinderde dat.

In 1979 kochten zes Amsterdamse particulieren het sieraad. Wie de huidige eigenaar is, wil de PAN-juwelier niet zeggen. Museum Naturalis in Leiden had ook belangstelling voor de zoetwaterparel, maar kon het geld niet bij elkaar krijgen.

¶ Klik hier voor meer beroemde parels.