Syberg en Zoetermeer

zaterdag 4 september 2010 – In het boek SYBERG. De Zoetermeerse Alchemist wordt een onbekend, pikant stukje geschiedenis van Zoetermeer blootgelegd. Aan de hand van eigentijdse krantenartikelen en teksten van Jacob Campo Weyerman wordt uit de doeken gedaan welke taferelen zich daar in de zomer van 1732 hebben afgespeeld.

Zoetermeer was in 1732 de plaats waar de internationaal beruchte oplichter, de baron van Syberg, was neergestreken. In zijn huis aan de Dorpsstraat vonden drankorgiën plaats. ’s Nachts zette hij de boel op stelten. Zoetermeerse dorpsmadelieven werden verleid. En, als we Syberg mogen geloven, werd in zijn huis goud gemaakt. Syberg was namelijk in het bezit van de steen der wijzen. In Zoetermeer werd de kunst der alchemie bedreven.

Syberg beloofde bankiers en renteniers tegen betaling van een voorschot een gouden toekomst. Ook Zoetermeer kon rekenen op gouden keien in de Dorpsstraat. Maar naar mate zijn schulden toenamen en het goud uitbleef, nam het wantrouwen tegen de eenarmige baron toe. Hij was dan ook weer snel vertrokken.

De achttiende-eeuwse schrijver en satiricus Weyerman kende Syberg persoonlijk. Ook hij was in de Dorpsstraat op bezoek geweest. Ook hij was beduveld. Weyerman pleegde een heuse karaktermoord in de vorm van een dodelijke biografie en een venijnig toneelstuk.

De rijk geïllustreerde bundel bevat een levensbeschrijving van de oplichter, waarin ruime aandacht is voor de manier waarop Syberg zich in Zoetermeer heeft misdragen. Een artikel over de alchemie maakt duidelijk wat er gebeurde in het mysterieuze stookhuis aan de Dorpsstraat. Verder staan er in SYBERG eigentijdse krantenartikelen over de oplichter, en een keur aan teksten van Jacob Campo Weyerman.

SYBERG. De Zoetermeerse Alchemist is een uitgave van de Stichting Jacob Campo Weyerman ter gelegenheid van een lezingendag in het Stadsmuseum Zoetermeer, samen met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

¶ Rietje van Vliet (ed.), SYBERG. De Zoetermeerse Alchemist, Zoeterwoude 2010. ISBN 978-90-75179-29-3. 168 blzz. Prijs € 14,95. Te bestellen bij www.uitgeverijastraea.nl of via de reguliere boekhandel.