Achter de façade van Leiden

dinsdag 5 april 2011 – Op donderdag 28 april wordt het boek Achter de façade van de Hollandse stad: het stedelijk bouwbedrijf in de achttiende eeuw gepresenteerd. Het boek is een bewerking van de dissertatie van Geert Medema over de manier waarop stadsbestuurders en stadsbouwmeesters in deze periode vormgaven aan steden. Bijzondere aandacht is er voor de stad Leiden.

De bijeenkomst wordt door uitgeverij Vantilt in samenwerking met het Team Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden georganiseerd. De presentatie is onderdeel van het programma rond Leiden 50 jaar Monumentenstad. Er zijn drie lezingen:

  • Geert Medema: over de ontwikkeling de organisatiestructuur van het Hollandse bouwbedrijf in de achttiende eeuw.
  • Eva Röell: over de Fundaties van Renswoude en het uitzonderlijke bouwkundige lesprogramma dat daar aan talentvolle weeskinderen werd aangeboden.
  • Esther Starkenburg: over de gevolgen van de demografische krimp voor de wooncultuur in de stad (ruimtelijke politiek van koning Lodewijk Napoleon).

¶ Datum: 28 april 2011, 14-17 uur (start lezing 14:30 uur). Locatie: Voormalig Burgerweeshuis, Hooglandsekerkgracht 17, Leiden. Entree € 5. Aanmelden: achterdefacade.leiden@gmail.com (er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar). Voor info presentatie: klik hier.

¶ Geert Medema, Achter de façade van de Hollandse stad. Het stedelijk bouwbedrijf in de achttiende eeuw, Nijmegen, Vantilt. ISBN 9789460040535. Rijk geïllustreerd (±480 pagina’s). Prijs ca € 29,50.