De laatste koning van Polen

donderdag 14 april 2011 – Stanisław II August Poniatowski (1732-1798) is de geschiedenis in gegaan als de laatste koning van Polen. Hij had nogal wat absolutistische trekjes, wat in de laatste decennia van de achttiende eeuw voor een vorst not done was. Ook staat hij bekend om zijn verzameldrift, zijn rol als mecenas en zijn inzet voor moderne industrie in zijn land.

In de jaren vijftig deed hij tijdens zijn Grande Tour ook Holland aan. Hij was een van de minnaars van Catherina de Grote, aan wie hij in 1764 zijn benoeming tot koning dankte. Er volgde een onrustige tijd met kuiperijen, opstandjes en machtsverschuivingen. Poniatowski was niet in staat de Poolse delingen te beletten.

Bij de derde Poolse deling in 1795 kwam er een einde aan de Poolse staat en moest Poniatowski de benen nemen. Pas in de twintigste eeuw kreeg Polen zijn zelfstandigheid terug.

Over de laatste koning van Polen is nu in het Château de Compiègne een expositie te zien (Musée national du Palais impérial de Compiègne): L’Aigle blanc – Stanislas Auguste, dernier roi de Pologne. Het persbericht meldt:

Stanislaw II August (1732-1798), the last king of Poland, was a key figure in European political and artistic life in the second half of the eighteenth century. He was an intelligent, educated sovereign, very close to France. Although his political misfortunes tarnished his royal image, he was nonetheless a remarkable collector and the arts flourished in Poland during his reign.
Nearly 150 works have been brought together for the exhibition, presenting part of Stanislaw August’ collection and his patronage of the arts.

¶ De tentoonstelling duurt tot 4 juli 2011. Vanaf 14 november is ze in Warschau te zien. Voor info over de catalogus, klik hier. Lees hier Stanislaus Augustus Poniatowski, tegenwoordigen koning van Polen, in handen der vloek-verwanten, met syne wonderlyke verlossinge door hun opper-hoofd Kosinski. Bly-eindend treurspel (z.p. 1792).