Dwaze liefde

vrijdag 25 maart 2011 – Eind vorige maand verscheen een nieuw boek van Eric Palmen: Dwaze liefde. Over twee regentenzonen uit de tweede helft van de achttiende eeuw, die in de ogen van de buitenwereld niet willen deugen: Adriaan en Pieter van Schoonhoven.

Adriaan is een zuipende losbol die er met de dienstmeid vandoor gaat. En Pieter vindt zijn kersverse echtgenote al na de huwelijksnacht dermate weerzinwekkend dat een gelukkige relatie er niet in zit. De familie wil de broers in het beterhuis opsluiten. Ze overlijden echter voordat deze straf ten uitvoer kan worden gebracht.

Voor de familie Van Schoonhoven gold slechts één plicht in het leven: trouwen doe je met je hoofd, niet met je hart. Maar wat gebeurde er als regentenkinderen weigerden aan die mores mee te doen? Wat betekenden de liefde en het verstandshuwelijk voor de politieke elite van de achttiende eeuw?

¶ Eric Palmen, Dwaze liefde. Een familiekroniek. Prometheus. 320 blzz. Prijs € 19,95. Bovenstaande tekst is ontleend aan deze website. Hier kun je de eerste bladzijden lezen. De website van de auteur vind je hier.