Tulpen in Amsterdam

Abraham Breughel, Vaas met tulpen.

Abraham Breughel, Vaas met tulpen.

woensdag 23 maart 2011 – De gewone burger kon zich geen boeketten in huis veroorloven. Om aan de vraag naar bloemen te voldoen, ontstonden in de jaren dertig en veertig de eerste bloemstillevens. Zo’n schilderij was immers minder duur dan een echt boeket – en langer houdbaar.

Een nieuw inzicht dankzij Rijksmuseum Schiphol: bloemschilderijen voor de gewone burger omdat-ie zich geen echt boeket kon veroorloven. Misschien in de tijd dat tulpen onbetaalbaar waren, tijdens de tulpenwindhandel in 1637, maar in latere decennia lijkt dit wat overdreven. Bovendien hoefde een boeket natuurlijk niet alleen tulpen te bevatten en kon de burger zich ook lelies, rozen, margrieten, anemonen en noem maar op veroorloven.

Helaas is van slechts een paar bloemschilderijen bekend dat ze van Weyerman zijn. Ze zullen op de piepkleine tentoonstelling Dutch Flowers op Schiphol niet hangen, want daar zijn slechts 17e-eeuwse geschilderde boeketten te bewonderen.

Dutch Flowers: negen bloemstukken op Schiphol, 6 april t/m 5 september 2011 (07-20 uur), tussen de E- en de F-pier. Lees hier over de geschiedenis van de tulp in Nederland. En kijk hier naar de satire op de tulpenwindhandel, geschilderd door Jan II Breughel.