Lady Chatterley van West-Friesland

zondag 8 mei 2011 – In 1775 zorgt Agatha van Foreest voor een schandaal, door met haar koetsier te trouwen. Ze is dan al jaren weduwe. Agatha’s nieuwe liefde is dus geen buitenechtelijke. Maar ja, de koetsier is jong, van eenvoudige komaf en rooms-katholiek.

Agatha zet echter door en huwt haar geliefde op haar buitenhuis in de Beemster. Een van de weinigen die hiervoor waardering kan opbrengen, is schrijfster Betje Wolff.

Over de familie Van Foreest is momenteel een tentoonstelling te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. Ook over het landgoed Nijenburg (tussen Alkmaar en Heiloo) dat sinds 1742 in het bezit is van de familie. Het landgoed werd begin achttiende eeuw aangelegd door de familie Van Egmond van de Nijenburg. Beide geslachten waren zeer invloedrijk. Ze leverden vele lokale en landelijke bestuurders.

¶ Tentoonstelling Prachtig Portret. De familie Van Foreest en het landgoed Nijenburg. Tot 4 september 2011 in het Stedelijk Museum Alkmaar. Informatie: hier. Er zijn ook rondleidingen op Nijenburg zelf (klik hier). Voor een 3D-rondleiding, klik hier. Je kunt er wandelen en fietsen (Natuurmonumenten) en de Vereniging Hendrick de Keyser zorgt ervoor dat het fraaie interieur behouden blijft (website).