Schandalige roman uit de zeventiende eeuw

dinsdag 24 mei 2011 – Boekhandel De Zwoele Pen presenteert vanaf maandag 23 mei jl.: ‘De schandalige roman uit de zeventiende eeuw’.

Het afgelopen semester hebben masterstudenten van de UvA onder leiding van Lia van Gemert onderzoek gedaan naar bestsellers uit de Gouden Eeuw. Het resultaat is een multimediale expositie in de afdeling Bijzondere Collecties van de UBA. Het onderzoek vond plaats in het kader van het UvA ErfgoedLab. Dit is een ruimte voor onderzoek en experiment, gehuisvest tussen de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum.

De studenten bestudeerden de romans van de Kluun van de Gouden Eeuw en de Heleen van Royen van de Republiek der Nederlanden. Deze literatuur was zeer populair maar had een slechte naam. Omdat ze het vaak niet zo nauw namen met de moraal, stonden de romans te boek als schandalig. Maar waren ze dat eigenlijk wel? Waar gingen ze over, wie schreven ze en wie verkochten ze? Citaat:

Wij willen u laten zien wat deze boeken te bieden hadden. Kom kennismaken met het Amsterdamse straatleven in de zeventiende eeuw: vechtende studenten, heldhaftige avonturiers en mondige hoeren nodigen u uit om hun wereld te ontdekken. Luister stiekem naar de spannendste fragmenten en een neem een kijkje in de kakdoos van Jan Stront.

¶ UBA, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt Amsterdam. Van 23 mei tot en met 19 juni (dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur; zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur). Klik hier voor enkele foto’s. Er is ook een animatiefilmpje.