Die Entführung aus dem Serail

Mozart woont in Berlijn de uitvoering bij van zijn eigen Entführung aus dem Serail (1789)

Mozart woont in Berlijn de uitvoering bij van zijn eigen Entführung aus dem Serail (1789)

donderdag 10 november 2011 – De Spaanse edelman Belmonte wil zijn verloofde Konstanze bevrijden uit de harem van Bassa Selim. De pasja wil Konstanze op basis van vrijwilligheid voor zich winnen. Konstanzes Engelse kamermeisje (Blonde) heeft hij aan de paleiswachter Osmin geschonken. Belmontes dienaar en Blondes geliefde (Pedrillo) is als tuinier werkzaam. Edelman Belmonte spoort hen op en weet met behulp van Pedrillo de harem binnen te komen door zich aan Bassa Selim voor te stellen als bouwmeester.

Osmin beschouwt Blonde als een slavin, tot haar diepe verontwaardiging. Bassa Selim probeert het voor de zoveelste keer bij Konstanze maar ze blijft hem afwijzen. Pedrillo vertelt Blonde dat Belmonte in het paleis is om haar en Konstanze te bevrijden. Met hun vieren voeren zij paleiswachter Osmin dronken en bereiden hun ontsnapping voor. Hun plan mislukt doordat Osmin onverwacht uit zijn roes ontwaakt. Hij slaat alarm.

Wanneer Belmonte voorstelt dat zijn vader losgeld zal willen betalen voor hem en Konstanze, herinnert Bassa Selim zich zijn oude aartsvijand. Deze heeft hem lang geleden in het ongeluk gestort. Daarmee lijkt het lot van Belmonte en Konstanze bezegeld. Maar Bassa verlaagt zich niet door onrecht met onrecht te vergelden. Tot ongenoegen van Osmin schenkt hij het viertal de vrijheid.

¶ Uitvoering van het Orkest van de Achttiende Eeuw, ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum. Er zijn nog kaarten voor 15 november a.s. in het Concertgebouw, Amsterdam (met cursus en champagne!). Voor andere uitvoeringen, klik op de agenda van het Orkest. Kijk hier naar het filmpje waarop het Orkest van de Achttiende Eeuw de Symfonie Nr. 41 van Mozart speelt.