Vogelen

woensdag 16 november 2011 – Het beroemde vogelboek van Cornelis Nozeman staat sinds kort online. Dat wil zeggen: voorlopig alleen deel 1 van de Nederlandsche vogelen, uit 1770, is digitaal te raadplegen. De overige vier delen, gedrukt in de jaren 1789, 1797, 1809 en 1829, volgen later.

Nederlandsche vogelen bevat 250 beschrijvingen van vogelsoorten die in Nederland voorkomen. Ze werden gemaakt door de remonstrantse predikant Cornelius Nozeman. Bij elke beschrijving staat een bijna levensgrote afbeelding van de beschreven vogel. Deze illustraties zijn gemaakt door graveur, cartograaf en amateurbioloog Christiaan Sepp. Uitgever van het boek was zijn zoon Jan Christiaan Sepp. In 1775 nam diens zoon, Jan Christiaan Sepp, de productie van de gravures voor zijn rekening.

Het duurde echter tot 1789 voor deel 2 verscheen. Inmiddels was ook Nozeman overleden. De pen werd overgenomen door de Amsterdamse arts en bioloog Martinus Houttuyn. Het laatste deel verscheen in 1829 bij een nieuwe telg uit de Sepp-dynastie: Jan Sepp, kleinzoon van Christiaan en zoon van Jan Christiaan. Houttuyn was inmiddels opgevolgd door Coenraad Jacob Temminck, directeur van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie (nu: Naturalis te Leiden). (Bron: KB)