Achttiende-eeuws miniatuurzilver: Tall & Small

maandag 10 oktober 2011 – Op de Lange Vijverberg in Den Haag staat het 18e-eeuwse herenhuis waar Museum Bredius is gehuisvest.

Hierin is de privécollectie van kunsthistoricus Abraham Bredius (1855-1946) te bezichtigen. Er hangen fraaie schilderijen van Rembrandt, Jan Steen, Aert van der Neer, Adriaen van Ostade, Meindert Hobbema en vele andere grote en kleine meesters uit de Gouden Eeuw.

Verder bevat de verzameling meubelen, porselein, zilver en kristal.

Van 11 oktober 2011 tot en met 15 januari 2012 is er de tentoonstelling Tall and Small te bezoeken. Nederlands antiek miniatuurzilver is dan voor eerst te zien naast de grote zilveren voorwerpen waarnaar ze zijn vormgegeven. Citaat website:

Miniatuurzilver kwam in Nederland in de tweede helft van de 17e eeuw in zwang. Welgestelde dames, voornamelijk in Amsterdam, richtten een heel kabinet in als poppenhuis wat vervolgens werd voorzien van een miniatuurzilveren huisraad. Een kostbare hobby, de miniaturen werden van hetzelfde materiaal vervaardigd als de munten uit die tijd. Het poppenhuis werd een statussymbool. In de 18e eeuw was dit een grote rage. De vraag naar miniatuurzilver was in Amsterdam zo groot dat zilversmeden zich van generatie op generatie konden specialiseren in het maken van dit ‘poppegoet’ zoals het miniatuurzilver in die tijd werd aangeduid.