Biografie Boerhaave verschenen

maandag 31 oktober 2011 – De zoon van een Leidse berooide predikant, Herman Boerhaave (1668-1738), was in de eerste helft van de achttiende eeuw de beroemdste arts van Europa.

Van heinde en verre kwamen studenten naar Leiden om zijn lessen te volgen. Aan alle vorstenhoven, tot in Azië aan toe, werd zijn advies gevraagd. Boerhaave stond bekend als ‘het orakel’.

In de biografie schetst Luuc Kooiman (schreef ook de biografie van Swammerdam en van Frederik Ruysch) een sceptische theologiestudent die zijn hart verloor aan wiskunde, mechanica en scheikunde. Met als onbedoeld gevolg een nieuwe geneeskunde.

Boerhaave was een gedreven man. Zijn vermogen om zijn veelzijdige kennis over te brengen werd bewonderd door vele buitenlandse coryfeeën, zelfs door het Franse enfant terrible La Mettrie en de arrogante Linnaeus.

Er schijnt een behoorlijke ruzie over zijn nalatenschap te zijn geweest. Bovendien waren de archieven in Rusland, waar een solide Boerhaave-archief schijnt te liggen, door allerlei interne strubbelingen nog steeds niet raadpleegbaar.

¶ Luuc Kooijmans, ‘Het orakel. De man die de geneeskunde opnieuw uitvond: Herman Boerhaave (1668-1738)’. Uitgeverij Balans, ISBN 978 94 600 3344 5. Prijs € 24,95