Napoleon in Amsterdam

zaterdag 8 oktober 2011 – Op zondag 9 oktober wordt in het Amsterdam Museum een van de grootste schilderijen van Nederland onthuld: De intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree (1813). Het schilderij meet 6×4 m en is daarmee groter dan de Nachtwacht.

Het monsterlijk grote doek is geschilderd naar aanleiding van het bezoek van de keizer aan Amsterdam. Je ziet hem aan de stadsgrens, omringd door allerlei notabelen. Napoleon krijgt de zilveren stadssleutels overhandigd door de toenmalig burgemeester van Amsterdam: Willem Jozef van Brienen.

Lange tijd is het schilderij niet te zien geweest. Men wist gewoonweg niet wat men ermee aanmoest: foute Fransman, foute manier van eerbetoon door het vrijheidslievende Amsterdam, en foute maten. Maar nu is het doek weer uitgerold (filmpje) en hangt het weer.

Doordat het jarenlang opgerold in het depot heeft gelezen, zijn de kleuren weliswaar weinig gebleekt, maar zijn de barstjes fors toegenomen. Een deel is al gerestaureerd. Voor de rest heeft het Amsterdams Historisch Museum nog geld nodig. Dat gebeurt via crowd sourcing: als particulier kun je een aandeel kopen in een te restaureren personage.

Zo kan bijvoorbeeld het portret van Napoleon voor €250 worden gesponsord, kost zijn paard Marengo €25 en het portret van Baron van Brienen van de Groote Lindt €100. Alle donateurs ontvangen een certificaat met een kleine uitleg over het gedeelte van het werk dat zij sponsoren.