De verjaardag van Tristram Shandy

dinsdag 20 september 2011 – Laurence Sterne werd beroemd met zijn negendelige Tristram Shandy, dat verscheen 1759 tot en met 1769. Het is nu 250 jaar geleden dat deel 3 uitkwam. In dit deel wordt Shandy geboren. Tijd om deze verjaardag te vieren!

Inderdaad, voor de Laurence Sterne Trust is het nu de gelegenheid om met een speciale fundraising-actie te beginnen: 169 kunstenaars en schrijvers hebben zich laten inspireren door de beroemde gemarmerde pagina 169 (die Sterne noemde ’the motly emblem of my work’) en maakten een nieuw kunstwerk. Deze juweeltjes worden bij opbod verkocht. De opbrengst gaat naar de Trust. Zo doe je dat.

Sterne, predikant in Coxwold (North Yorkshire), was meesterlijk in zijn satiren. Tristram Shandy is een must voor iedere liefhebber van de 18e eeuw. Verbaas je over de zwarte pagina, de gemarmerde pagina, de witte pagina, de liggende streepjes, de verhaallijnen …

¶ Klik hier als je in één dag alles wilt bekijken wat over Sterne te zien & te lezen is op het web. Op deze webpagina kun je de 169 kunstwerken bekijken. Kijk hier naar de filmpjes van het youtube-kanaal van de Laurence Sterne Trust. En op deze site vind je niet alleen beelden van Shandy Hall (Coxwold) maar kun je ook de volledige tekst van Tristram Shandy lezen. In The Guardian verscheen een aardig artikel over de fundraising van de Laurence Sterne Trust.