Pyramide van Austerlitz

vrijdag 30 september 2011 – Generaal Auguste de Marmont kreeg in 1804 opdracht een leger van Franse en Bataafse (Nederlandse) soldaten te formeren met het oog op een mogelijke militaire invasie vanuit Engeland. Nederland en Frankrijk waren in die tijd in oorlog met Engeland.

Marmont koos voor het open heidegebied bij Zeist. Daar was plek genoeg voor zijn 18.000 manschappen. Hij liet ze een aarden monument opwerpen in de vorm van een piramide. Op de top liet hij een houten obelisk plaatsen. Het werk was in 30 dagen klaar en op 12 oktober 1804 werd dit monument feestelijk geopend.

Koning Lodewijk Napoleon doopte het monument tot de Pyramide van Austerlitz: een verwijzing naar de slag bij Austerlitz (Tsjechië) die zijn broer had gewonnen.

De Pyramide raakte al spoedig in verval. De heideplaggen, waarmee de hellingen waren opgebouwd bleken niet bestand tegen weer en wind. Het monument is al een paar keer opgelapt, maar iedere keer spoelt de aarde weg en worden de trappen instabiel.

Precies 200 jaar geleden bracht Napoleon een bezoek aan Nederland. Dat wordt gevierd. Ook op & bij de Pyramide van Austerlitz. Op 1 en 2 oktober vindt er in het bezoekerscentrum (zelf volledig in het teken van de Franse Tijd) de try-out plaats van theatermonoloog Napoleon de Gehangene, door Coen van Vlijmen.

¶ Informatie over Napoleon de Gehangene (prijs, plaats, tijd, aanmelden) vind je hier. Daar vind je ook andere locaties waar het monoloog wordt opgevoerd. Verder is er een lokfilmpje gemaakt. Voor de Pyramide van Austerlitz (bezoekersinformatie over Nederland 1795-1813) klik je hier.