Shelley’s Ghost: Reshaping the image of a literary family

donderdag 1 september 2011 – In het Wordsworth Museum (Cumbria, Lake District) is momenteel, tot 30 oktober 2011 een fraaie tentoonstelling te zien over de Engelse romantische dichter Percy Bysshe Shelley (1792-1822) en andere beroemde leden uit zijn familie.

Citaat:

Shelley’s Ghost provides a fascinating insight into the real lives of three generations of a family that was blessed with genius, marred by tragedy, and often surrounded by scandal.

Shelley schreef in 1811 The Necessity of Atheism: geen titel waarmee je vrienden maakt binnen de gevestigde orde. Hij werd direct van de universiteit (Oxford) verwijderd. In 1814 besloot hij een commune van vrije liefde te beginnen. Hij liet daarvoor zijn eerste vrouw in de steek en vertrok met Mary, de dochter van Mary Wollstonecraft, naar Zwitserland.

In 1822 leed zijn scheepje, de Don Juan, bij Livorno schipbreuk. Hij sloeg overboord en verdronk. Sommigen zeggen dat het zelfmoord was. Anderen beweren dat zijn schip beslist zeewaardig was en dat de weersomstandigheden werkelijk slecht waren. Op het schilderij van Louis Edouard Fournier is de crematie van Shelley (1889) afgebeeld.

¶ Er is een prachtige website over Shelley in de lucht: het resultaat van de samenwerking tussen de Bodleian Libraries en de New York Public Libraries. Over Shelley zelf. Over Mary Shelley en over haar ouders William Godwin en Mary Wollstonecraft. Over hun werk, hun leven, hun kleding, hun portretten. Kijk vooral naar het eerste gedicht van Shelley (met katje).