maandag 6 februari 2012 – Adriaan van Campen staat te boek als de beruchtste misdadiger in de Bredase stadshistorie. Vrijwel iedere Bredanaar kent in grote lijnen het verhaal – of toch op z’n minst de naam – van de afperser die met zijn brandbrieven de 18e-eeuwse Baronie van Breda jarenlang d’n duvel aandeed. Waarna hij op zaterdag 17 april 1787 in duizend pijnen op de Grote Markt stierf.
Dit staat te lezen in het artikel ’18e-eeuws verhaal van wraak en weerwraak’ (BN De Stem, 1 februari jl.). Kennelijk heeft Breda meer afpersers voortgebracht dan de minstens zo beruchte Bredanaar: Jacob Campo Weyerman. Diens lot is bekend. Niet geradbraakt, niet onthoofd, maar wel levenslang.
225 jaar na dato wordt van de boosaardige werken van Adriaan van Campen en zijn ook voor zijn tijd zware straf nog steeds verhaald. Het lugubere jubileum is de aanleiding voor een boekuitgave en een expositie. Het boek is geschreven door de 80-jarige nazaat van Van Campen, Karel van Campen. Het eerste exemplaar wordt op 12 maart bij Van Kemenade & Hollaers gepresenteerd.
Er is ook een kleine tentoonstelling aan de boef gewijd. De expositie, samengesteld uit eigen materiaal en bruiklenen van Breda’s Museum, is sinds 5 februari jl. te bezichtigen in heemkundig museum Paulus van Daesdonck in Ulvenhout (Pennendijk 1).
¶ Kijk hier naar een erg aardig filmpje naar aanleiding van het boek en de tentoonstelling over Adriaan van Campen. En lees ook: J. van Haastert, ‘Adriaan van Campen, de beruchtste misdadiger uit de criminele geschiedenis van Breda’ in: Jaarboek ‘de Oranjeboom’ nr. 27 (1974).