Moord en doodslag in Leersum

zondag 12 februari 2012 –  In een achttiende-eeuws huis in Amersfoort trof men onlangs diverse opgerolde paperassen aan, die eeuwenlang hadden gediend als tochtstrip. De paperassen blijken onder andere betrekking te hebben op een bloederig voorval uit 1739. Dit meldt de website van Archief Eemland.

Het zou gaan om een moord, gepleegd na een vechtpartij in Leersum. De drossaard van deze plaats vraagt in een brief (onderdeel van de tochtstrip) een plaats aan voor de moordenaar in de vrijstad IJsselstein.

De verdachte is Teunis Dirkse Woudenberg. Een veelpleger. Een messentrekker. In een Leersumse herberg kreeg hij het aan de stok met schaapherder Gerrit Pieterse Cruijff. De ruzie mondde uit in een ordinaire steekpartij waarbij de schaapherder het loodje legde.

Het was geen moord maar noodweer, zo lijkt de drossaard te hebben gedacht. Of had hij medelijden met het gezin van Teunis, dat alleen zou achterblijven als Teunis in het cachot werd opgeborgen? Hoe dan ook, de drossaard vraagt in een brief aan zijn collega van IJsselstein of Teunis en zijn gezin in deze vrijplaats mogen wonen. Een opmerkelijk verzoek want IJsselstein herbergt voornamelijk bankroetiers, flessentrekkers en andere witteboordencriminelen. Geen messentrekkers.

¶ Lees het hele verhaal over Teunis-met-de-losse-handjes: Hans van Deukeren, ‘Criminaliteit en rechtspraak in Leersum in de achttiende eeuw‘, in: Hoetwas 2005.