Weyerman

Jacob Campo Weyerman (1677-1747) was een van de belangrijkste auteurs uit de periode van de Verlichting in Nederland. Zijn werk bestaat uit satirische tijdschriften, toneelstukken en schildersbiografieën.

Weyerman schreef proza in een beeldende en kleurrijke stijl, waarin straatrumoer en kroegroddels zo nu en dan doorklinken. Als kritische toeschouwer leverde hij spottend commentaar op mensen en toestanden van zijn tijd. Zijn werk is een genot om te lezen, al moet men er enige moeite voor doen.

De bijzondere literaire kwaliteit van Weyermans werk is niet de enige reden waarom hij als boegbeeld voor de Stichting fungeert. Vooral zijn weekbladen zijn een rijke bron voor cultuurhistorische informatie. Daarin vindt men niet alleen de ideeën van de Verlichting terug maar ook de realiteit van het alledaagse leven: de koffiehuizen, modetrends en actuele verschijnselen als rariteitenkabinetten en aandelenhandel. Weyerman was bovendien goed op de hoogte van het culturele en literaire leven in Europa. Zijn persoonlijke leven was alles behalve saai.

Kennismaking met Weyerman
Klik hier voor de biografie van Jacob Campo Weyerman: schilder, journalist, broodschrijver, avonturier en wat al niet.

Werken van Weyerman
De lijst van publicaties van Weyerman is aanzienlijk en door zijn lange staat van dienst niet altijd even overzichtelijk. Klik hier voor de volledige bibliografie.

Autobiografie
De autobiografie van Weyerman is opgenomen in deel 4 van zijn Konst-schilders. Klik hier voor de volledige tekst. De oplettende lezer merkt dat er in de tekst nogal wat stijlverschillen zijn. Vermoedelijk heeft de onbekende editeur van deel 4, dat na het overlijden van Weyerman verscheen, de autobio samengesteld uit diverse (onafgemaakte) handschriftelijke fragmenten.

Geromantiseerde biografie
Broodschrijver Franciscus Lievens Kersteman schreef enkele jaren na het overlijden van Weyerman een uiterst succesvolle en flink aangedikte biografie van Weyerman: Zeldzaame levens-gevallen van J.C. Wyerman (1756) en het Aanhangzel behoorende tot de zeldzaame levens-gevallen van J.C. Wyerman, op de Voor-Poorte van den Hove van Holland in ‘sGravenhage Overleeden (1763).
¶ Klik hier voor de volledige tekst van Franciscus Lievens Kersteman, Zeldzaame levens-gevallen van J.C. Wyerman, ed. Rietje van Vliet, Leiden, Uitgeverij Astraea 1994 (Duivelshoekreeks 1).

.

.

Franstalige schildersbiografie
J.B. Descamps, La vie des peintres Flamands, Allemands et Hollandois, avec des portraits […]. Tome quatrieme. A Paris, chez Desaint & Saillant, rue de S. Jean de Beauvais. Pissot, Quai de Conty. Durand le Neveu, rue S. Jacques, au coin de la rue du Plâtre. 1764. Avec approbation et privilege du Roi.