Baron von Neuhoff, koning van Corsica

Neuhoffvrijdag 13 februari 2015 – Eén van de vele avonturiers die de 18e eeuw rijk is, is de Westfaalse baron Theodoor von Neuhoff (±1694-1756). Tussen 1720 en 1748 was deze intrigant, spion, rokkenjager, rozenkruiser en wapenhandelaar vele malen in ons land. In 1736 was hij zelfs koning van Corsica. Over hem is een nieuwe biografie verschenen, die alweer twee jaar op de planken ligt maar nog steeds het vermelden waard is.

Corsica was verwikkeld in een langdurige strijd tegen de overheersers: Genua. De Genuezen regeerden met straffe hand maar de Corsicanen verzetten zich hevig. Het eiland werd vrijwel onbestuurbaar, totdat de Habsburgse keizer Karel VI in 1730 te hulp schoot en een groot leger huursoldaten stuurde.

Daar waren de Corsicanen niet tegen opgewassen. Een wapenstilstand was de enige oplossing (1732). Totdat de Duitser Theodor von Neuhoff in 1736 zogenaamd toevallig Corsica aandeed. Hij had samen van de Groningse landjonker Ripperda, die vanuit Marokko in wapens handelde, een plannetje bedacht om de Corsicanen een handje te helpen. Met een schip vol kanonnen, geweren, munitie en geld van Amsterdamse bankiers vertrok Neuhoff.

De Corsicanen boden hem het koningschap aan, in ruil voor deze felbegeerde scheepslading. Binnen drie maanden werden de Genuezen eindelijk verslagen en Neuhoff werd tot koning van Corsica gekroond. Ripperda, die meende evenveel recht te hebben op de Corsicaanse kroon, werd op een zijspoor gezet. Hij kniesde nog een tijdje in Tetuan, alwaar hij spoedig overleed.

Neuhoff hield zijn positie als koning precies acht maanden vol. Daarna was het geld op. Bovendien had hij nog geprobeerd de steden Porto-Vecchio en Sartène, die onder Genuees bestuur stonden, te veroveren maar de Fransen schoten Genua te hulp. Het enige wat koning Teodoro I restte was de benen te nemen.

In 1743 keerde Neuhoff terug op Corsica maar bleek tot persona non grata verklaard. Een van de drie leiders die de taken van Von Neuhoff waarnam tijdens diens afwezigheid, was Giampietro Gaffori. Hij werd de nieuwe leider en riep in 1746 de onafhankelijkheid uit. Hij sloot in 1751 vrede met Genua, maar werd twee jaar later door de Genuezen vermoord.
Neuhoff heeft nog eens geprobeerd een voet aan wal te zetten van zijn voormalige koninkrijk. Tevergeefs. Wegens een enorme schuldenlast werd hij in Londen gevangen gezet waar hij in 1756 overleed. — RvV

¶ Julia Gasper, Theodore Von Neuhoff, King of Corsica: The Man Behind the Legend. University of Delaware 2013. ISBN 978-1611494402. Prijs $85 (312 blzz.). Deze biografie is zeker niet de eerste die over Neuhoff verscheen. Bij Boekscout verscheen ook al Leo Turksma, De enige koning van Corsica. Het leven van Theodor Baron Neuhoff (1694-1756). ISBN 9789088341694. Prijs: € 13,95 (91 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.