Van Egmond en het Gelders tiental

Bij de verschijning van het tiende (en laatste) deel van het Biografisch Woordenboek Gelderland

BWG 10woensdag 18 februari 2015 – Wat kan een collectief gewestelijk geheugen aan? Met de wildgroei aan canons en lokale, provinciale en landelijke biografische woordenboeken dringt de vraag zich op wat een cultuur aan verleden kan vasthouden.

In de tien delen van het Biografische Woordenboek Gelderland, waarvan zojuist het tiende deel verscheen, wordt er alles aan gedaan om de herinnering aan ruim vijfhonderd vereeuwigde Geldersmannen en –vrouwen levend te houden. Vijfhonderd! Vijfhonderd?

Het zijn alle tien verzorgde en aangenaam leesbare boeken, die sinds 1998 in een aangename regelmaat zijn verschenen. De ‘jongste’ van de dode mannen en vrouwen is Frans Kellendonk, dit jaar 25 jaar geleden overleden, en hij houdt nog repertoire! Voor heel wat van de vijfhonderd van Gelderland geldt dat niet. Is dat erg?

Nee, natuurlijk niet, omdat iedere lezer uit die vijfhonderd een eigen selectie kan maken, een selectie van enkele tientallen. Van het tiende deel zijn er enkelen die mijn selectie halen: Kees Crone – al is hij misschien vooral een Utrechter –, Eugène Lücker, Jacob van Heeckeren en Johannes Olivier. Er is er eentje die op meer dan een lemma aanspraak mag maken: Anthony van Egmond.

Zijn leven begon in 1775 in Groesbeek, het gevaarlijke Groesbeek, als Antonij Gijben. Na wisseling van identiteit en naam en het debiteren van leugens en andere verzinsels belandde hij in Amerika en Canada. Uiteindelijk werd hij Colonel Anthony van Egmond; een voorloper van Elvis’ Colonel Parker? In Toronto overleed Van Egmond in 1838. Niet veel jongens uit Groesbeek deden hem dat na. Het lemma, dat Rietje van Vliet aan hem wijdde, lijkt een samenvatting van de biografie die hij verdient. Die biografie belooft een avonturenverhaal. Rode oortjes gegarandeerd. — PA

¶ Op haar blog Killercat schreef Rietje van Vliet eerder over deze Groesbeker (hier: zoeken op Anthony van Egmond). Het Biografisch Woordenboek Gelderland wordt uitgegeven door Verloren. Een aantal delen is gedigitaliseerd.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.