Rede en rijkdom op Beeckestijn

Beeckesteindinsdag 24 februari 2015 – De buitenplaats Beeckestijn (Velsen) was ooit een museum maar als zodanig heeft het huis zijn deuren een paar jaar geleden gesloten. Maar niet helemaal, want dankzij de tijdelijke tentoonstellingen kun je er af en toe nog naar binnen.

Het gebouw is in handen van Vereniging Hendrick de Keyser, en tuinen en park zijn eigendom van Natuurmonumenten. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. Eerdere eigenaars waren bijvoorbeeld de Amsterdamse regentenfamilies Corver, Trip en Boreel. Het was Jan Trip Jr. die in 1716 en 1721 opdracht gaf om het van oorsprong 17e-eeuwse buiten te moderniseren. Er kwam een pronkgevel met wapenschilden, pilasters en andere versieringen. Ook de tuin werd aangepakt. Zo kreeg de buitenplaats een 18e-eeuws aanzien.

In 1742 werd het voor 28.000 gulden eigendom van de Amsterdammer Jacob Boreel Jansz. Hij liet het huis in 1755 verder vergroten en het achterpark aanleggen. Nu beschikt Beeckestijn over een van de fraaiste historische tuinen van Nederland: een combinatie van een romantisch parkbos en een strakke geometrische Franse tuin.

Reden genoeg om een bezoek te brengen aan Beeckestijn. Er is vanaf 5 maart bovendien een expositie over het leven op de buitenplaats in de 18e eeuw. Het was de plek om in de zomer de stank van de stad te ontvluchten. Er vonden diners plaats en er werden feesten georganiseerd. ‘Met portretten en brieven van de familie Boreel en bruiklenen uit verschillende collecties’, zo belooft de website, ‘laten wij de 18e eeuw op Beeckestijn herleven’. De dinerkamer is speciaal voor deze tentoonstelling in stijl ingericht met 18e-eeuwse objecten. Je ziet wat er op het menu stond voor de familie Boreel en hoe de gedekte tafel er uitzag. — RvV

¶ De tentoonstelling Rede en Rijkdom is van 5 maart t/m 31 mei te zien op Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 134, Velsen-Zuid. Hier info over openingstijden en entreeprijzen. Over park en tuin: kijk hier. Over de bewoners: hier. Op de website Cascade verscheen een artikel over de typische (maçonnieke?) bouwsymboliek op Beeckestijn.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.