dinsdag 3 maart 2015 – Onlangs verscheen het vijfde deel van de reeks ‘Noord en Zuid onder Willem I. 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden’.
Eveline Koolhaas-Grosveld en Anna Rademakers schreven Een nieuw koninkrijk, een nieuwe kunst. Het behandelt de Vlaamse en Hollandse schilderkunst uit de jaren 1814-1830 die betrekking had op het bestaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden sinds 9 juni 1815.
Op die dag werd de Slotakte van het Congres van Wenen ondertekend. Politici hoopten dat met de eenwording van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden ook de schilderkunst van de Vlaamse school en de Hollandse school zich zou verenigen. Maar de verschillen bleven bestaan, ook in godsdienst en staatsvorm.
De reeks komt tot stand dankzij de Werkgroep Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (VKN), naar eigen zeggen ‘een los werkverband tussen onderzoekers die werken over de periode 1815-1830, waarin de Lage Landen verenigd waren’.
De werkgroep VKN organiseert ook lezingen. Zo geeft Joep Leerssen op 29 maart (16u) de lezing Dynastisch en burgerlijk historisme: Romantiek, Restauratie en de Nederlanden van 1814 (Amsterdam, Brakke Grond). Elke lezing van VKN wordt als hoorcollege op cd uitgegeven. — RvV
¶ Eveline Koolhaas-Grosveld en Anna Rademakers, Een nieuw koninkrijk, een nieuwe kunst. Wens en werkelijkheid. Den Haag, Algemeen-Nederlands Verbond. ISBN 978-94-91981-00-5 (68 blzz, geïllustreerd). Bestellen door een mail te sturen naar het AVN.
Meer info over het boek hier en over de lezing hier.