Adriaen Coorte, de man van de asperges

Adriaen Coortedinsdag 24 maart 2015 – Even buiten het Zeeuws-Vlaamse dorp IJzendijke ligt het graf van Willem Schorer, president van de Raad van Vlaanderen in Middelburg. Ik heb ooit een artikel geschreven over de onverkwikkelijke rechtzaak die zijn echtgenote tegen hem had aangespannen.

Het huwelijk van het nog jonge stel was nooit geconsumeerd geweest, zoals dat heet, en daar wilde hij verandering in aanbrengen. Geschrokken rende ze naar het ouderlijk huis. Ze wilde een einde maken aan hun relatie en koos voor de route ‘niet geconsumeerd en dus nooit getrouwd’. Hij zou impotent zijn, maar hij verweet haar frigiditeit. Bewijs het maar eens.

Sinds kort kan IJzendijke bogen op een nieuwe beroemdheid uit zijn midden: de schilder Adriaen Coorte (±1665-1707). Altijd werd gedacht dat hij uit Middelburg kwam, maar nu is zijn echte geboorteplaats gevonden. Over deze stillevensschilder was tot nog toe weinig bekend, maar dankzij het onderzoek van oud-journalist Ton de Jong en genealoog Huib Plankeel is nu het hele familienetwerk in kaart gebracht. Ze publiceerden hierover in Oud Holland (2015-1) en schreven er een boekje over.

Adriaen Coorte moet een tamelijk productief schilder zijn geweest, getuige de tientallen schilderijen die nog bewaard zijn gebleven. Hij was een expert in het schilderen van schelpen, noten, perziken, abrikozen, aardbeien en frambozen. Zijn familie was rijk en had in Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen veel in de melk te brokkelen. Gelezen in een interview in de PZC:

Het gezin verhuisde in 1675 naar Middelburg. Dat wil zeggen: moeder Petronella en haar zoons, vader Cornelis was overleden. De regio IJzendijke was in die jaren een onherbergzaam oord geworden, vele polders waren onder water gezet om Franse troepen buiten de deur te houden. Petronella vond onderdak in een tuinhuisje van de patriciërswoning van haar vader aan de Gortstraat in Middelburg. Adriaen zal toen een jaar of elf geweest zijn.

De schilder was niet ingeschreven in het Sint Lucasgilde van Middelburg en kreeg dan ook een boete toen hij daar zijn werk aan de man bracht. Waarschijnlijker is dat hij de stad de rug toe had gekeerd en in Vlissingen woonde. — RvV

¶ Ton de Jong en Huib J. Plankeel, Adriaen Coorte uit IJzendijke. Een eenzame stillevenschilder. Uitgave eigen beheer 2015. ISBN 978-90-902880-8-6. Prijs: € 18,75 (96 blzz.). Bestellen via boekwinkeltjes.nl of door een mail te sturen naar Ton de Jong.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Adriaen Coorte, de man van de asperges

  1. Rietje van Vliet schreef:

    In de zon een blogtekstje schrijven: da’s vragen om moeilijkheden natuurlijk. 😉

  2. Jeroen van Heemskerck Düker schreef:

    Prachtige, verstilde schilderkonst van die Coorte! In de alinea’s over de onfortuinlijke Willem Schorer neem ik aan dat je het huwelijk had willen beschrijven als niet geconsummeerd. Je was natuurlijk afgeleid door die sappige asperges, die evenwel die verlangde consummatie flink op weg hadden kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.