Schilder van de Britse beaumonde

KITTY FISHERdonderdag 9 april 2015 – Kitty Fisher was de Paris Hilton van de 18e eeuw. Althans, in Engeland. Toneel spelen of musiceren kon ze niet en ook was ze niet van hoge komaf. Maar ze was wel knap. Ze wond ze alle mannen om haar vingers. Roddelaars zeiden van haar dat ze in negen maanden wel £12.000 erdoorheen joeg.

Ze ontketende een golf van ‘Fishermania’ in Londen onder jonge vrouwen die haar manier van kleden nabootsten. Schrijvers schreven in verrukking obscene verzen over haar fraaie uiterlijk.

Casanova was zwaar onder de indruk van haar, maar deed verder geen moeite om haar te versieren omdat ze naar verluidt geen Frans sprak (wat overigens door anderen werd tegengesproken). Ook Joshua Reynolds (1723-1792) was een grote fan van haar. Ze zou zijn meest favoriete model worden: maar liefst zeven keer zou hij haar vereeuwigen op doek. 

Reynolds wordt beschouwd als één van de grootste portrettisten van de 18e eeuw. Vanaf de jaren ’50 werkte hij in Londen onafgebroken aan diverse portretopdrachten. In tien jaar tijd had hij al zo veel vediend dat hij een riant huis kon aanschaffen in de luxe buurt Leicester Fields te Londen. Hier kwam hij terecht in een kring van kunstenaars en schrijvers, zoals Samuel Johnson en Edmund Burke. Hij was de eerste directeur van de Royal Academy of Arts, waardoor hij zijn stempel kon drukken op de schilderkunst uit zijn tijd.

Aan deze beroemde portretschilder is momenteel in Londen een tentoonstelling gewijd. Portretten en minder bekende mooie smoelwerkjes laten zien hoe Reynolds werkte. Aan de hand van de schilderijen krijg je een idee van de manier waarop hij gebruik maakte van pigmenten en zijn materialen koos. Maar ook zie je hoe hij met zijn penseel zijn verhalen vertelde.

Reynolds’ portretten geven een beeld van de kleurrijke maatschappij waarin hij leefde en tonen tegelijkertijd de enorme diversiteit van zijn artistieke productie. Op de vraag hoe lang hij over een portret deed, antwoordde hij eens ‘All my life!’. — RvV

¶ De expositie Joshua Reynolds: Experiments in Paint is tot zondag 7 juni te zien in de Wallace Collection, Londen (info). Leer hier een artikel in de British Journal for Eighteenth-Century Studies over de courtisane Kitty Fisher.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.