Händel, de man

George Frideric Handel Mechanical 4p_r2.inddwoensdag 6 mei 2015 – Toen ik met mijn onderzoek naar Elie Luzac bezig was, stuitte ik op het probleem dat er over een lange periode nauwelijks gegevens beschikbaar waren. Geen brieven, geen bedrijfsgegevens, niets. Alleen de pamfletten en boeken waarin hij zelf zijn ideeën over economie en staatsinrichting etaleerde. Voor de bedrijfsgeschiedenis was ik daarom gedwongen om de auteurs uit zijn fonds als uitgangspunt te nemen. Verrassend genoeg leverde dat uiteindelijk een heel aardige blik op de type uitgever die hij was.

De Amerikaanse musicologe Ellen Harris deed min of meer hetzelfde. Ook zij nam de omgeving van, in haar geval, Georg Friedrich Händel als uitgangspunt. Eind vorig jaar verscheen het resultaat van haar zoektocht naar Händel, de man: George Frideric Handel. A Life with Friends.

Van Händel zijn weliswaar veel feiten bekend, maar zijn intieme, persoonlijke leven bleef tot nu toe in nevelen gehuld. Harris besloot daarom zijn familie, vrienden, kennissen, collega’s en anderen in zijn nabije omgeving op te sporen. Ze begint haar biografie daarom met de dood van de componist (1759) of, om precies te zijn, met zijn testament. Händel was namelijk behoorlijk royaal met zijn legaten, waardoor het document heel wat namen noemt van mensen die hem dierbaar waren.

Hij was niet getrouwd en had geen kinderen. Zijn fortuin – hij bezat bijvoorbeeld een aanzienlijke schilderijencollectie – schonk hij aan een nicht in Gotha. Een aantal neven, een tante, zijn bedienden, vrienden, een bevriende weduwe kregen ook hun deel. Net als zijn dokter en diverse charitatieve instellingen, zoals het Foundling Hospital. Händel reserveerde zelfs geld voor zijn eigen begrafenis (Westminster Abbey) omdat hij niemand met de kosten ervan wilde opzadelen.

Het zijn deze mensen geweest die de biografe informatie gaven over de persoon van Händel zelf. Dankzij hun brieven, dagboeken, schuldbekentenissen en andere documenten komt er een andere man tevoorschijn dan de publieke figuur die Händel natuurlijk ook was. Händel, als man van vlees en bloed, blijkt nu ambitieus, scherpzinnig, gul, briljant, een zakenman, een smulpaap, maar ook een man met kwaaltjes en gebreken.

Door de omgeving van Händel als invalshoek te kiezen, heeft de compositie iets weg van een fuga (aldus de blurb). De verhalen gaan nu eens over vriendschap en loyaliteit, dan weer over sluwheid en verraad. Harris schetst bijvoorbeeld het homo-erotische milieu van de beschermheren van de jonge Händel, maar over zijn eigen seksuele voorkeur laten haar zegslieden zich niet uit. Wel over zijn opvattingen over politiek, handel, geloof en wetenschap: het zijn onderwerpen waar hij dikwijls met zijn vrienden over gesproken heeft.— RvV

¶ Ellen T. Harris, George Frideric Handel. A Life with Friends. New York, Norton 2014. ISBN 978-0393088953. Prijs: $37,95 (454 blzz.). Lees hier een recensie en bekijk hier een promofilmpje waarop Ellen Harris over de biografie vertelt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.