donderdag 11 juni 2015 – Weyerman en Zutphen. Ik kan zo gauw geen overeenkomst vinden. Toch voert de jaarlijkse expeditievergadering van de Stichting Jacob Campo Weyerman op zaterdag 29 augustus a.s. naar deze oude Gelderse hanzestad.
De rijkdom die Zutphen als hanzestad verwierf, valt ook nu nog af te lezen aan de fraaie panden in de binnenstad. Er werden producten verhandeld als graan, gezouten haring, stokvis, zout, pelzen, wijn, aardewerk, laken en wol. Ook de beroemde kettingbibliotheek in de Walburgiskerk verraadt de rijkdommen van weleer. Maar geen sporen van Weyerman.
Wel van de dominee en natuurkundige Johannes Florentinus Martinet (1729-1795). Hij schreef er zijn Katechismus der Natuur en Kleine Katechismus der Natuur voor kinderen, een populair wetenschappelijk naslagwerk over de natuur. Zijn bewondering voor de wereld was tegelijkertijd bewondering voor de almacht van God die een ideaal masterplan had weten te ontwerpen. Volgens dat masterplan had elk dier zijn nut. Zo waren de luizen geschapen om ervoor te zorgen dat ook luie en onhygiënische mensen zich wassen en verzorgen (met dank aan Marleen de Vries).
Ook de courantier Henricus van Bulderen (1718-1794) kwam uit Zutphen. Hij gaf vanaf eind 1783 de Zutphensche Courant uit, nadat hij een lange carrière achter de rug had als boek- en papierverkoper. Zijn bedrijfspand bevond zich aan de Korte Hofstraat, hoek Beukerstraat. Van Bulderen was overtuigd patriots. Mogelijk is hij begonnen met een eigen krant als gevolg van de oplopende politieke spanningen en de omstandigheid dat hij zich, na dertig jaar kranten bezorgen aan de magistraat, in een krantenavontuur wilde storten (met dank aan Pieter van Wissing).
En dan zijn er de van oorsprong Zutphense mallotige schrijver Willem van Swaanenburg (1679-1728) en de eveneens in Zutphen geboren gelegenheidsdichteres Beredina van Rensinck (1704-1780). Benieuwd of we hun geboortehuizen nog kunnen bewonderen. In ieder geval staat nog wel de schelpengrot overeind. Jac Fuchs beschreef twee jaar geleden al een rondwandeling langs diverse 18e-eeuwse Zutphense highlights en noemde toen het bouwwerkje aan het ’s-Gravenhof. Het lijkt niet echt op een schelpengrot, schrijft hij, maar meer op een schelpenkoepel. Wel mooi.
Dus niets over Weyerman en Zutphen? Toch wel. Een beetje (met dank aan Jac Fuchs). De familie Weyerman heeft ooit uitgezocht waar haar roots liggen. De grootvader van Jacob Campo Weyerman zou een boerderij hebben gepacht van de heren van het kasteel Dorth, een paar kilometer ten noorden van Zutphen, min of meer op de grens van Gelderland en Overijssel. In die boerderij zou Weyermans vader, Hendrik Weyerman, geboren zijn. Op het landgoed kun je wandelen en hier kun je je verdiepen in de geschiedenis van de hoge heerlijkheid Dorth. —RvV
¶ Nadere berichtgeving volgt. Zet nu alvast zaterdag 29 augustus 2015 in je agenda. En ook zaterdag 16 januari 2016: op die datum wordt de grondvergadering gehouden. De exacte locatie wordt later bekend gemaakt.