La Belle in Haarlem

530BellevanZuylenwoensdag 9 maart 2016 – Op 18 februari zou in Haarlem het tiende Cahier Isabelle de Charrière verschijnen, maar het Cahier was nog niet klaar. Voor een dertigtal Charrièristes werd de teleurstelling met verve verdreven.

Om te beginnen was er in het Noord-Hollands Archief een kleine expositie ingericht, gewijd aan Nederlandse schrijfsters uit de ‘lange’ 19e eeuw. Die tentoonstelling is ook in maart nog in Haarlem te zien, daarna verhuist de expositie naar Amsterdam (Atria – april) en Utrecht (Centrale Bibliotheek – oktober en november). Ook schrijfsters uit de zeventiende en achttiende eeuw – de ‘voormoeders’ – zijn vertegenwoordigd.

De tentoonstelling besteedt ruimte aan Belle van Zuylen en Juliana Cornelia de Lannoy. In de vitrines en in het begeleidend boekje wordt de bijdrage van Pim van Oostrum aan de De Lannoy-studie met ere genoemd. Dat deed me bijzonder veel deugd.

Er waren in Haarlem verder enkele korte voordrachten. Ook een heel droevige, waarin verslag gedaan werd van de teloorgang van de Zwitserse zustervereniging van het Nederlands genootschap. Ook goed nieuws over de voortgang van de digitalisering van de brieven van Belle door het Huygens Instituut, in het bijzonder dankzij de inzet van een indrukwekkend aantal vrijwilligers.

Een anderhalve week na de presentatie van de belofte dat het Cahier snel op de deurmat zou vallen, was het Cahier daar.

Een afwisselend nummer. Met veel aandacht voor de correspondentie van Belle van Zuylen en het Europees karakter van haar briefwisseling. Intrigerend is ook de bijdrage van Lennart van der Velden over de ‘code-switching’ in de brieven van Belle. Het Cahier laat de diversiteit en de Europese oriëntatie van de Belle-studie goed uitkomen.— PA

¶ Lees hier meer over het Genootschap Belle van Zuylen. En hier vind je de biografie uit het Digitaal Vrouwenlexicon.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.