Twee alba amicorum

album amicorummaandag 21 maart 2016 – ‘Träumen muss der Mensch, nicht dencken und philosophiren, wenn er glücklich seyn will’.

Deze wijze woorden schreef een een zekere Ludwig Wachter uit Gotha op 16 maart 1788 in het album amicorum van Michael Derk van den Burgh. Dit album is een van de twee die de Vrienden van de Bijzondere Collecties (BC) van de Universiteit van Amsterdam op 15 maart aan de BC aanboden. Dit ter gelegenheid van het afscheid van twee bestuursleden, Nel Klaversma en Just Enschedé.

album amicorum_2Van den Burgh, geboren in Soerabaja, werd door zijn ouders naar Europa gestuurd waar hij in Göttingen ging studeren. Het album amicorum dat hij bijhield bevat 116 bijdragen waarvan de meeste dateren uit zijn studietijd, 1788-1789. Zijn medestudenten schreven hun wijze vriendschapsregels in het Latijn, Duits, Frans, Nederlands en Engels. Ze lieten daarbij zien dat ze niet van de straat waren en citeerden lustig uit Plautus, Montaigne, De la Rochefoucauld, Beaumarchais, Voltaire en Rousseau.

Van der Burgh maakte een korte politieke carrière door. In 1795 was hij lid van het Comité van Waakzaamheid, maar overleed niet lang daarna.

Het andere album was eigendom van Frederik Willem Schlosser, een Amsterdammer met wetenschappelijke en artistieke belangstelling. Hij was actief in Felix Meritis en lid van de Hollandse Maatschappij der Wetenschappen. Zijn album bevat 62 bijdragen van vrienden en verwanten uit de periode 1793 – 1815. De waarde van dit album ligt misschien niet direct in het stichtende gerijmel dat deugd en vriendschap aanprijst, maar vooral in de illustraties in het album.

Het album bevat zeven zeer fijn getekende silhouetportetten van inschrijvers, enkele landschapstekeningetjes en een zeer fraaie aquarel van de Amsterdamse kunstenaar Jacob Smies, voorstellende een uitbundig gezelschap van vrolijke lieden aan de dis, die elk een beroepsgroep vertegenwoordigen. —RvG

¶ Voor nadere informatie zie het weblogbericht van BC, ‘Tot een altoosdurend aandenken‘.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.