Een schilderende juffrouw Weyerman?

juffrouw weyermanvrijdag 15 juli 2015 – In de eerste jaren van de Mededelingen Stichting Jacob Campo Weyerman was het gebruik om informatie over vroege bezitters van het werk van Weyerman te signaleren. Ik wil die traditie geen nieuw leven inblazen, maar toch jonkheer meester Cornelius Ascanius van Sypesteyn (1723-1783), de vijfde jonkheer met die voornamen, voordragen voor een plaats in het rijtje van achttiende-eeuwse bezitters van werk van Weyerman.

Na zijn dood werden, op dinsdag 11 november 1783, in Haarlem zijn boeken door de boekverkoper Cornelis van der Aa geveild en zijn tekeningen, prenten en andere kunstvoorwerpen en curiosa door kunstschilder Vincent van der Vinne. Van der Aa gaf daar een catalogus van uit. In het familiearchief Van Sypesteyn bevindt zich een geannoteerd exemplaar van die catalogus.

In die catalogus staan enkele werken van Weyerman: bij de ‘Nederduitsche Boeken in Quarto’ kavel 229, de eerste twee delen van de Historie des Pausdoms, kavel 334 een driedelig Leven der Nederlandsche Konstschilders, in hoornen banden (Van der Aa telde daar zelf 9 gulden voor neer) en kavel 618, ‘J.C. Weijerman leven van den baron van Syborg’ [sic].

Een echte Weyerman-verrassing staat op p. 70 van de catalogus. Na de tekeningen en prenten kwamen ook nog 38 kavels schilderijen, en 55 kavels rariteiten onder de hamer. Schilderijenkavel 33 bestond uit ‘Twee Bloemstukken, door Juffr. Weijerman.’. Deze twee werken werden voor 8 gulden en 10 stuivers gekocht door ene TvB.

Ik wil niet uitsluiten dat achter die initialen een lid van de familie Teding van Berkhout schuil gaat, mogelijk Willem Hendrik Teding van Berkhout (1745-1809): de namen van de overige kopers zijn alle voluit genoteerd. En vooralsnog ga ik er van uit dat ergens tussen het beschrijven van de schilderijen en het zetten van de catalogustekst ‘Jacob’ in ‘Juffr.’ veranderd is. Of kent iemand andere vermeldingen van een schilderende juffrouw Weyerman? — Jac Fuchs

¶ Haarlem, Noord-Hollands Archief, toegang 1416 (Familie Van Sypesteyn te Haarlem, 1437-1937), inv. nr. 510, Veilingcatalogus van de verzameling boeken, manuscripten en miniaturen, tekeningen, prenten, portretten schiderijen en rariteiten uit de nalatenschap van Mr. Cornelis Ascanius van Sypesteyn, 1783. Meer over de verzameling Van Sypesteyn vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Een schilderende juffrouw Weyerman?

  1. Jac Fuchs schreef:

    Met excuses, ik ben vergeten vóór het aanleveren van de tekst nog een wijziging aan te brengen …

    Het is aannemelijker dat er achter de initalen TvB een ander Teding van Berkhout schuil gaat. en wel Johan Teding van Berkhout (1756-1806): deze was twee jaar voor deze veiling getrouwd met Elisabeth Sophia van Sypesteyn, een dochter van Cornelis Ascanasius (V) .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.