Gérard de Lairesse en de kerkgang
woensdag 31 augustus 2016 – In september herneemt de schilder Gerard de Lairesse zijn vooraanstaande plaats in het vaderlands schilderspantheon. In Enschede opent op 10 september de grote Lairesse-expo: Eindelijk!!!
In de huldebundel voor Peter Hecht is al een artikel over De Lairesse te vinden, ook in Amstelodamum wordt aandacht voor de schilder gevraagd. Robert Schillemans schrijft over ‘Gerard de Lairesse (1640-1711) en de gereformeerde kerk in Amsterdam’ (Amstelodamum 103 (2016), nr 3, p. 83-91). Schillemans belicht in zijn artikel de positie van De Lairesse tussen twee stoelen.
De Lairesse kwam uit Luik en zijn doop en huwelijk waren dan ook katholiek bekrachtigd. Toen hij in 1666 met zijn echtgenote naar Amsterdam trok, deed hij het roomse jasje uit: hij werd er lidmaat van de Waalse (gereformeerde) kerk. Schillemans laat zien dat er allerlei tussenvormen waren voor katholieken die een beetje gereformeerd wilden worden. Wie lidmaat werd, koos niet voor een beetje maar voor volledige aansluiting. De Lairesse werd echter geen diaken.
Als schilder had hij in het Zuiden altaarstukken geschilderd, in het Noorden bood hij roomse schuilkerken zijn diensten niet aan. Desondanks manoeuvreerde hij in Amsterdam per ongeluk tussen twee religies. Aan hem werd in 1686 gevraagd om de luiken van het dubbelorgel in de Westerkerk te beschilderen. Het orgel was nog niet eens zo lang in de gereformeerde kerk in genade aanvaard en tot overmaat van ramp vertoonde de schildering die De Lairesse aanbracht grote gelijkenis met een rooms altaarstuk.
Zo loodste De Lairesse Luik naar Holland en bracht hij roomse vormen in een gereformeerd godshuis.— Peter Altena
¶ De expositie over Gerard de Lairesse in het Rijksmuseum Twenthe duurt van 10 september t/m 22 januari 2017. Info hier.
Op radio 1 hoorde ik maandag een reportage over de orgelluiken. Die bleken een tikkeltje zwaarder te zijn dan “te zijn berekend
– Beelden van de NPO (1) en (2): svp klikken op De Klus (in blauwe letter).
– Artikel op de website van RTV Oost.
Groeten en tot zaterdag,
Bart Coelen