Geweld in de Voerstreek

voerstreek-wandelpad-g5woensdag 28 september 2016 – De tweede zaterdag van september is het Open Monumentendag. De expeditievergadering van de Stichting doorkruist dan meestal mijn monumentenwensen, maar gelukkig zijn er ook gemeentes waar de monumenten op zondag toegankelijk zijn.

De gemeente Eijsden-Margraten – ja, ja er is wat afgefuseerd in bestuurlijk Nederland – deed dat dit jaar ook. Daar kon men mij dan ook op 11 september zien rondwandelen. Tussen Mesch en Noorbeek nam ik een route door ‘s-Gravenvoeren, in de Belgische Voerstreek. Daar is het ook goed wandelen, en bovendien bleek het VVV-kantoor er open, waar ik de landkaart van het wandelnetwerk in de Voerstreek kon kopen.

gevelsteen-s-gravenvoeren-1754Ook in ’s-Gravenvoeren heeft het leven in de achttiende eeuw niet stilgestaan: ik trof er meerdere jaartal-gevelstenen uit de achttiende eeuw aan, zoals deze uit 1754. Het ingangsportaal van de kerk draagt het jaartal 1786. Het kan op een economische opleving duiden, maar het zou me niet verbazen als om het herstel gaat van schade die was aangericht tijdens de oorlogen die in de Zuidelijke Nederlanden zijn uitgevochten: tussen 1673 en de Patriottentijd hebben er boven de grote rivieren geen krijgshandelingen plaatsgevonden, maar onze Zuiderburen kregen meer dan hun deel met de veldtochten van Willem III en de Spaanse en Oostenrijkse Successieoorlogen.

kasteeltje-in-de-voerstreekAfgelopen zaterdag leek het me, met het toegezegde prachtige weer en de verworven landkaart, een mooie dag om de Voerstreek verder te verkennen. Ik heb er wederom met veel genoegen gewandeld en genoten van kasteeltjes die verre neven zijn van de buitens aan de Vecht, watermolens, prachtige vergezichten, en meer van wat de natuur te bieden heeft (het is weer een goed beukennotenjaar!).

Maar je komt er ook herinneringen aan oorlogen tegen. Zo is het spoorwegviaduct bij Sint-Martens-Voeren in de eerste wereldoorlog op gezag van de Duitsers aangelegd. Rond de kerk van Sint-Martens-Voeren (jaarsteen met het jaartal 1728 boven de ingang, dat ook het bouwjaar van het koor schijnt te zijn) ligt een kerkhof, waar een reeks zeventiende- en achttiende-eeuwse grafkruisen te vinden is.

grafkruis-voor-thomas-teunissen-1748Eén daarvan sterkte me in mijn gedachten over de achttiende-eeuwse oorlogen. Ook deed hij me denken aan het verhaal dat Weyerman in de Konst-schilders (deel 4, p. 438) vertelt over hoe hij in de buurt van Keulen in handen viel van rondtrekkende Franse soldaten.

Het is het grafkruis voor Thomas Teunissen, die een oorlog later, in 1748, zijn buren te hulp schoot die door plunderende Franse soldaten (marodeurs) werden lastig gevallen. Thomas moest dat met de dood bekopen. ‘Bidt Godt voor sijn ziele’. — Jac Fuchs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.