Biografen en hun biografieën

jan-ekels-schrijver-die-zijn-pen-versnijdt-coll-rijksmuseumzaterdag 1 oktober 2016 – Aan de populariteit van de historische biografie lijkt geen einde te komen. Ieder jaar verschijnen er tal van nieuwe levensbeschrijvingen van vroegmoderne vorsten, staatslieden, kunstenaars en drukkers. Doorgaans zijn het klassieke, chronologisch geordende levensbeschrijvingen, stevig ingebed in de historische context, tot tevredenheid van de meeste recensenten en lezers.

Tot nu ontbrak het in de Lage Landen nogal aan reflectie op de biografische methode ten aanzien van de vroegmoderne tijd. Het jaarcongres van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis (VNVNG), op vrijdag 28 oktober 2016, biedt een forum tot reflectie over de theorie en de methode in biografische teksten over deze periode.

Tijdens het jaarcongres gaan diverse sprekers uit Nederland en Vlaanderen in op de problemen en dilemma’s van de biograaf. Wat zijn de (on)mogelijkheden van de dominerende, klassiek chronologisch geordende levensbeschrijvingen over personen uit de vroegmoderne tijd? Hoeveel historische context kunnen biografieën verdragen? Moet daadwerkelijk iedere context, plek en situatie uitvoerig geïntroduceerd en besproken worden, met als gevolg dat de hoofdpersoon vaak tientallen pagina’s uit beeld is? Is fictie uit den boze? Of kunnen biografen iets leren van hun literaire collega’s als het gaat om verbeeldingskracht en inlevingsvermogen?

Door biografen, historici en buitenstaanders van diverse pluimage met elkaar over deze en andere vragen te laten discussiëren hoopt dit contactforum de recente stroom aan biografieën over vroegmoderne personen de aandacht te geven die ze verdienen en een bijdrage te leveren aan reflectie over de biografie als historisch genre.

¶ Datum: vrijdag 28 oktober 2016. Plaats: Paleis der Academiën (Rubenszaal), Hertogstraat 1 in Brussel. De sprekers zijn behalve VNVNG-voorzitter Joop Koopmans: Luc Duerloo, Arend van Essen, Peter Altena, Craig Harline, Gustaaf Janssens en Els Kloek. Aanmelden voor 17 oktober door een mail te sturen. Entree: € 20. Svp overmaken op IBAN BE96 0682 3425 2805 o.v.v. Jaarcongres 2016. Info en programma: hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.