Voetnoot 14b

Mr. Green, een blinde organist (derde vervolg)

De blinde organist en componist John Stanley (zie zijn ogen!). Mezzotint door James Macardell

woensdag 21 juni 2017 – In eerdere voetnoten schreef ik over Henry Green, de blinde organist in de St Giles Cripplegate Church (Londen). Weyerman bericht uitvoerig over deze ‘Tuynmol’, met wie Weyerman naar eigen zeggen honderdmaal piket heeft gespeeld ‘zonder dat den Blinde ooit het wit van deszelfs oogen heeft gezien’ (zie voetnoot nr 8, nr 9 en nr 14a). Tijdens een korte vakantie in Londen kwam ik meer over Mr. Green te weten. Vandaag dus het vervolg.

Ook over Mr Green staat er nieuws in de Vestry Minutes. Zo valt er bij de vergadering van 25 Februari 1704 *) te lezen dat ‘Mr Henry Greene (a blind man)’ wordt aangesteld als organist. Hij zal dezelfde betaling ontvangen als zijn overleden voorganger, Mr Curtis (de ruimte voor diens voornaam is in de notulen blanco gelaten). Bij de problemen in 1728 was hij dus inderdaad bijna 25 jaar de organist van deze parochie.

Hoe en hoeveel de organist betaald werd is ingewikkeld. Zo ging op 13 april zijn jaarwedde met 4 pond omhoog, die door ene Mrs Ayres betaald moesten worden. In 1708 en 1711 blijkt de secretaris hem 10 pond per jaar te betalen, maar telkens is het onderwerp van discussie wie hem nu zou moeten betalen. In augustus 1717 staat zijn betaling weer ter disccussie. Mr. Cornelius, die hem zou moeten betalen, wordt van die verplichting ontslagen op voorwaarde dat hij de 15 pond betaalt die Green nog tegoed heeft. Een half jaar later wordt de secretaris weer opgedragen de betalingen te verrichten. Op 27 augustus 1728, ten slotte, blijkt hij jaarlijks 20 pond te ontvangen en wordt de betaling daarvan aan de kerkmeesters opgedragen.

Het ontslag van Henry Green in 1728
Dat Green op 30 september 1728 niet bij het orgel gelaten werd, was een actie van de kerkmeesters waar geen besluit van de parochieraad aan ten grondslag lag. Zouden de kerkmeesters van mening zijn geweest dat zij over de aanstelling organist dienden te gaan, nu zij ook voor diens salaris verantwoordelijk gesteld waren?

Op 19 december werd de positie van Green in een overvolle bijeenkomst uitgebreid besproken. De uitkomst was wel heel curieus. In eerste instantie werd er met 25 tegen 24 stemmen besloten dat hij aan zou blijven, maar vervolgens werd er nog tot een ‘poll’ (hoofdelijke stemming) besloten. Die had met 22 tegen 4 stemmen als uitkomst dat Green, onder betaling van een jaarsalaris, ontslagen werd. Aangezien er 4 kerkmeesters, 27 Freedom Men en 20 Lordship Men aanwezig waren, vermoed ik dat die tweede stemming alleen onder de Freedom Men, de parochianen die in de City woonden, gehouden is.

Daarmee was de kous echter nog niet af. Op 26 februari 1729 kregen de kerkmeesters een gevoelige tik op de vingers. Er werd:

Ordered that Mr. Henry Green be Confirmed Organist of this parish And that if the churchwardens presume to pay any other person then him that the same shall not be Allowed in their Accounts. N B this Order was made after the  Churchwardens Adjourned ye Vestry.

Kortom: betalingen door de kerkmeesters aan een andere organist worden hen niet toegestaan. Dit besluit is pas genomen nadat de kerkmeesters uit de parochievergadering vertrokken waren.

Maar nog was niet iedereen tevreden. Op 1 maart stond zijn positie opnieuw op de agenda.

It being also put up Whither Mr Henry Green should be continued Organist of this parish It was carried 34: for having him continued and 5 for discontinuing him and all former Orders Concerning him are hereby Declared Null and Void.

Green bleef dus aan, maar verdwijnt daarna uit het zicht. Bij de oplevering van het orgel in 1736 zat niet hij, maar Mr. Stanley achter de klavieren. John Stanley (1712-1786) is nog bekend als componist. Hij was de vaste organist van St Andrews (Holborn) en Temple Church. Bijzonder detail is dat hij op zijn tweede blind geworden was, maar dat hij er ook om bekend stond dat hij een enthousiast kaartspeler was! Zou Weyerman dan toch met Mr Green piket gespeeld kunnen hebben?

In de jaren tussen 1733 en 1760 zijn alleen al in deze parochie vier heren Henry Green begraven, zodat zijn overlijdensjaar niet te bepalen is. De Vestry Minutes reppen twee decennia lang niet meer van enige organist. —Jac Fuchs

*) in het verslag staat 1703, maar het is duidelijk dat de notulist nog uitging van een jaarwisseling op 25 maart in plaats van op 1 januari. Ik heb voor zover nodig de jaaraanduiding in deze voetnoot aangepast, maar verder de Engelse Old Style datums gelaten zoals ze waren. De Engelse datering liep tot 1751 11 dagen achter op die van het continent: 25 februari “1703”, bijvoorbeeld, viel samen met 7 maart 1704 in de Republiek (waar ze inmiddels een schrikkeldag achter de rug hadden …).

Geraadpleegde bronnen
London Metropolitan Archives, St Giles Cripplegate, Vestry Minutes, Ms 6048/1
W. Sewel, a large Dictionary English and Dutch, in two parts […] (Amsterdam, 1708)
The General Advertiser, Monday March 1, 1736
Grove Dictionary of Music online, lemma John Stanley.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.