Anders denken in Londen rond 1700

Entree naar de Bevis Marks Synagoge

zaterdag 9 december 2017 – Afgelopen donderdag schreef ik over Bunhill Fields, in Londen, en over wat ik er aan achttiende-eeuwse herinneringen aantrof. Op loopafstand van Bunhill Fields ligt Liverpool Street Station, en oostelijk daarvan Old Spitalfields Market.

Net als Bunhill lag Spitalfields lag nét buiten de City, oostelijk van de noordoostelijke punt van de City. Tegenwoordig is het een trendy overdekte markt met een negentiende-eeuws uiterlijk, maar de plek heeft een historie die tot de Romeinen teruggaat. In de middeleeuwen was het een open gebied bij een groot klooster annex hospitaal. Eind zeventiende eeuw was de bebouwing opgerukt en vond er tweemaal wekelijks een markt plaats.

Vanaf 1685 werd het een toevluchtsoord voor Hugenoten, die er de textielindustrie op een hoger niveau brachten. De Hugenoten werden als protestantse broeders in Engeland relatief gastvrij opgevangen, maar zij traden niet toe tot de Anglicaanse kerk: ze bleven een eigen geloofsgemeenschap vormen. Hoewel de grote toestroom van Joden pas later plaats vond, was er in 1701 kennelijk al een voldoende grote Joodse gemeenschap voor de bouw van een Synagoge. Die bevindt zich nog steeds in de straat Bevis Marks. Een poort in een moderne gevel biedt toegang tot het gebouw.

Op de foto hierboven is door de poort de binnenplaats met de eigenlijke ingang van het gebouw te zien. De synagoge is op vastgestelde tijden te bezoeken, en een foto op de site geeft een indruk van het fraaie interieur.

Op de site is ook verhaal over de geschiedenis van het gebouw te vinden. Curieus is dat het door een Quaker gebouwd is. En bizar is dat de synagoge de beide wereldoorlogen zonder schade doorgekomen is, maar ingrijpend gerestaureerd moest worden na bomaanslagen in de omgeving door de IRA in 1992 en 1993. – Jac Fuchs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.