Weyerman kopen in 1873

De herkomst van de Antwerpse toneelconvoluut

vrijdag 10 augustus 2018 – Op 23 oktober 1873 (of op een van de daaropvolgende dagen) kocht Pieter Génard voor de Antwerpse stadsbibliotheek, waarvan hij sedert 1867 het hoofd was, drie toneelstukken van Weyerman.

Bij de veiling van het boekenbezit van Constant-Philippe Serrure was het ongelooflijk druk en Génard was dankzij een bijzondere toelage van de stad Antwerpen in staat om te breken met het beeld van de stadsbibliotheek als armoedzaaier. Bij de Blommaert-veiling van 1872 had Génard slechts 24 werken aangekocht. Pijnlijk weinig.

Onder de belangstellenden bij de Serrure-veiling bevonden zich vertegenwoordigers van het British Museum en de Koninklijke Bibliotheek Brussel, maar nu wist Génard flink wat in de wacht te slepen. Voor de Weyerman-convoluut – Democritus en Heraclitus Brabatsche Voyage, Besweering van den disperaten Antwerpsen courantier en De gehoornde broeders – legde Génard twee franken neer. Momenteel is dit Weyerman-trio onder nummer EHC C 14517 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (al sinds jaren de nieuwe naam van de Stadsbibliotheek) opgeborgen.

Over deze Weyermandrukken schreef Steven Van Impe in 2016 in de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. Over de Serrure-veiling en de Antwerpse bibliothecaris is van dezelfde Steven Van Impe, maar nu samen met Kim de Groot, een artikel te vinden in De Gulden Passer. Tijdschrift voor Boekwetenschap 96 (2018, nr 1), waaraan ik het bovenstaande heb ontleend.

In de lijst van aangeschafte werken zijn de drie van Weyerman nr 97, maar minstens zo veel trek kreeg ik in de opvraging van de nummers 78 en 101. Wat die nummers beloven, ga ik uiteraard niet zeggen, want dan gaat iedereen kijken. —Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.