donderdag 20 februari 2020 – Bestaat er een subgenre van neuzenverhalen en neuzenboekjes? En welk doel hadden die? In oude aantekeningen kom ik tegen, dat in almanakken tussen 1680 en 1750 nogal es neus-teksten verschijnen. Soms als apart katern. Zoals:
Neusboekje van mannen, vrouwen […] waar in men sien kan, wat yder voor sijn neus-gelt moet geven. (in: Nieuwe Worckumer Almanach over 1718)
En:
Nieuwe Broederschap. Ofte: Gilde van Jonc-Heer Domp-Hoorn, vry-Heere tot Nazareth Merck-grave van Snuytenborch. (in: Haringhuysens Nieropper Almanach op 1690)
En:
Ordonnantie van den Tax op de Neuzen. Van eene buitengewoone Gestalte. Gestelt door den Koning van het onbekende eiland Montenanzano [Neusbergen?]. Wie in dit Eiland wil verkeeren, Moet aller Neuzen Koning eeren. Gedrukt in Neuzenkroonstad. Daar Brommerneus te troon zat. (in: Nauwkeurige Friesse Almanach op 1793).
Die teksten komen ook soms als zelfstandige drukken voor, waarbij het aantal beschreven of afgebeelde neuzen weer afwijkt van de almanaktekst. Het eerstgenoemde item komt op die manier ook als zelfstandige druk voor: Het Nieuwe en Vermaakelijke Neus-boeckje, Van Mannen, Vrouwen, Vryers en Vrysters waarin men zien kan wat yder voor zijn Neuse-gelt te betaalen heeft. Gedrukt voor de Lief hebbers van Neusen (z.p., z.j.).
Dit alles valt waarschijnlijk aan te vullen met allerlei andere neuzenteksten. Bijvoorbeeld met volksprenten. Een tentoonstellingsscatalogus van het Rijksmuseum over centsprenten vermeldt er twee (er zullen er dus vele meer) zijn met de opschriften:
Hier heb je twaalf Paar Neuzen / als Reusen;
Om eens te keyken / wie ze best gelyken.
Nooyt heeft men in geen Almanakken
Zulke Snavels in zien plakken.
Kortom, werk aan de winkel voor neuswijzen en neusgierigen. – overgenomen van Herkauwer’s blog 22-3-2007
Veel over geschreven; De neuzenbibliotheek (1, 2 en 3), Neuzenliedjes, Neuzendans, Neuzen-revue… (https://perkamentus.blogspot.com/search?q=neuzenbibliotheek)