Expeditie Robinson Crusoe (1719-2020) – 39 (extra)

Sjef van Oekel en zijn eigen Vrijdag

dinsdag 4 augustus 2020 – Er waren jaren dat Sjef van Oekel onweerstaanbaar was. Omdat ik er destijds om lachte, komt met de herinnering de lach van toen terug. Al is, vrees ik, aan jongens en meisjes van nu onmogelijk nog uit te leggen wat er zo grappig was aan de permanente dreiging dat Van Oekel ging overgeven: ‘Ik word niet goed’. Te pas en vooral te onpas imiteerden klasgenoten (en ook ik) Van Oekel, de schepping van Wim T. Schippers. ‘Zuurkool met vette jus!’ 

Bij het opruimen van boeken kwam ik Sjef van Oekel tegen in een boekje dat bij gelegenheid van de Boekenweek 1975 was uitgegeven onder de titel Als je leest ben je nooit alleen. Het jolig vormgegeven boekje stond op de nominatie te vertrekken toen ik las dat het interviews bevatte van Betty van Garrel en Theun de Winter. Ach, Betty van Garrel, onlangs overleden. Als een klein eerbewijs bladerde ik in het boek waarin veel Bekende Nederlanders van 45 jaar geleden opdraven. Eén van hen Sjef van Oekel (artiestennaam van Dolf Brouwers).

In de interviews ging het om boeken die in de jonge jaren van de Bekende Nederlanders grote indruk hadden gemaakt. Van Oekel noemde Robinson Crusoe als tweede romanfiguur waarin hij zich herkende:

Dat ging ik naderhand spelen. Er was bij ons in de buurt een watertje en toen maakte ik een vlot en ging ik naar de overkant, naar het eiland natuurlijk. En ik had ook een Vrijdag bij me. Dat was een jongen die van mij Vrijdag moest zijn en die speelde dat ook mee. Hij werd ingesmeerd met van dat bruine zand, dat daar langs de kant lag. En op de E55, jaren later, heb ik gewerkt in een orkest en toen moesten we varen, want daar had je in het midden een eiland. Toen zei ik: hè, eindelijk kan ik naar mijn onbewoonde eiland toe.

Andere tijden, waarin het insmeren met bruin zand geen enkele racistische associatie wekte. Andere tijden ook vanwege die E55. Geen Europese weg, maar een manifestatie (Nationale Energie Manifestatie) in Rotterdam, in het teken van de wederopbouw van de stad. Een tentoonstelling in 1955 en een grootse reprise vijf jaar later. – Peter Altena

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelde berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het diende ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe. Nu nog enkele nagekomen berichten.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.