zondag 5 september 2021 – Dankzij Google Alerts en diverse tipgevers komen er iedere week nogal wat websites voorbij met opmerkelijke berichten over de lange 18e eeuw. De oogst van deze week is zoals altijd een allegaartje en gaat vergezeld van een portret van een 18e-eeuwer. Vorige week was het de kunstschilder David van der Plas, door Weyerman Vander Plaas genoemd, die lange tijd bij boekverkoper Pieter Mortier bijverdiende door de ‘proeven van de Bybelsche tafereelen’ te corrigeren. Deze keer is het een predikant met een lodderoog. Hij begon zijn carrière in Waddinxveen, maar moest de kansel al snel verlaten. Zijn parafrase van de Statenvertaling van de Bijbel oogstte zowel veel lof als veel kritiek.
- Literatuuronderwijs als bijvangst? Wat we kunnen leren van hoe achttiende-eeuwse leerboeken literaire vaardigheden trainen.
- Gildepenningen van het ‘Boek-vercopers en Druckers Gilt’ werden vanaf het midden van de 17e eeuw tot begin 19e eeuw uitgereikt bij toetreding tot dit gilde.
- De archeologie van het gedrukte boek.
- Een republikeinse erfenis.
- Nieuw boek: Nederland in last. Vijfhonderd jaar overheidsfinanciлn in de Lage Landen, 1500-2000.
- Op maandag 11 oktober wordt aan de buitenkant van het Utrechtse stadhuis een gevelsteen onthuld, ter ere van Pieter Quint Ondaatje.
- Nieuw boek: Vervlechting van de papiermarkt. De Amsterdamse papierhandel in de achttiende eeuw.
- Het meest controversiële kabinet in de Engelse politieke geschiedenis.
- In Rumphius’ kruidboek. Verhalen uit de Ambonese flora wordt het verhaal van bekende en onbekende planten uit de Indische flora verteld.
- Portretten door Julius de Geest.
- Nieuw boek: Lettering young readers in the Dutch Enlightenment. Literacy, agency and progress in eighteenth-century children’s books.
- Unieke 18e-eeuwse beker naar het Fries Museum: ‘We hadden er sigaren in’.
- De Chinese tuin in Haren staat op instorten. Doodzonde dat hij nabij de barbaarse universiteitsstad Groningen is gebouwd en niet in het beschaafde Leiden.
- ‘Waar het volk is, is de nering’. Bewinkelingspatroon en winkelarchitectuur in Amsterdam, circa 1550-1850.
- Nieuw boek: Rooswijk 1740. Een scheepswrak, zijn bemanning en het leven in de 18de eeuw.
- De brisante memoires van Elisabeth Charlotte (Liselotte) van de Palts, aka Madame La Palatine, werden al in de 18e eeuw gepubliceerd.
- Thomas Jefferson wenste geen giften te ontvangen. Waarom maakte hij dan voor schapen een uitzondering?
- Nieuw boek: De Homo Economicus: een familiegeschiedenis. Over de geboorte van de homo economicus in de 18e eeuw, voortkomend uit het veranderende denken in de vroegmoderne moraalfilosofie.
- Drugs in achttiende-eeuws Amsterdam (webinar 7 september).
- Port: een Hollandse vinding?
- Hugo Grotius, overgangsfiguur tussen Renaissance en Verlichting.
- Onderzoek naar feminisme in de eind-achttiende-eeuwse Nederlanden aan de hand van Het revolutionaire huishouden van Lieve van Ollefen (1798).
- Na vele doodsangsten te hebben uitgestaan legt het overgebleven scheepsvolk van de Prins van Oranje een verklaring af van alle gruwelijkheden.
- Het Negende kusje van Janus Secundus.
- Toen Matthew Decker na 46 jaar terugkwam in Nederland, schreef hij het reisverslag Het dagboek van Sir Matthew Decker. Een Nederlandse Engelsman over Nederland in 1748 en de buitens in de 18e eeuw.
- Open Monumentendag op 11 en 12 september.