Zalig Zwerfgoed

donderdag 28 oktober 2021 – Afgelopen week was ik aanwezig bij de presentatie van een boek dat ik niet wilde kopen maar toch kopen moest: het is een ‘Doeboeck ter leering ende vermaeck’, dat Katinka Polderman en Sophie Reinders samenstelden onder de titel Zwerfgoed. 

Cabaretier Katinka Polderman en neerlandica Sophie Reinders vertelden hoe hun gezamenlijke verkenning van de Bijzondere Collecties van de Radboud Universiteit behalve veel plezier en veel inspiratie ook een boek had opgeleverd. De indruk die ze van het boek gaven – en van de inspiratie en het plezier – dreven me naar het tafeltje waar het boek verkocht werd.

Het is een schitterend, liefdevol en baldadig boek, in de traditie van Atte Jongstra. De schrijfsters hebben geknipt en geplakt, nieuwe contexten aangereikt en bijna op iedere bladzijde staan er handgeschreven zinnetjes met komisch (maar niet te lollig) commentaar.

Veel illustraties en hervertellingen, zo vormen een jonkvrouwenhoofd en een ridder de strip ‘de avonturen van Destiney en Delano’ en het hoofd van Hooft doet mee in een rebus. Recepten voor gebakken appelen en appelmelk met daarbij in een noot de tip om een museumboomgaard in Doesburg te bezoeken of het Openluchtmuseum in Arnhem.

Veel ruimte wordt gegund aan Justus van Effen, ‘de Aaf Brandt Corstius van de Verlichting’, en zijn vertoog over de mode, met in de kantlijn de mededeling: ‘Fijn voor Justus dat hij onze tijd niet meer hoeft mee te maken’.

Meer dan eens nodigt het boek uit om te gaan knippen en plakken, maar dat is zonde: je beschadigt het boek als je van een skelet of een ridder een trekpop wilt maken. Het boek is een heerlijk boek, schitterend van vormgeving en voorbeeldig uitgegeven door Uitgeverij Loopvis. Als je een boek koopt, koop er dan twee – eentje voor het knippen en plakken en eentje om heel te houden – of vier, zodat je veel van je vrienden blij kunt maken. – Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Zalig Zwerfgoed

  1. Frans Wetzels schreef:

    Ik ga dit boek meteen kopen en niet verknippen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.