Bijzonder vermaak in de nieuwe Mededelingen

dinsdag 4 januari 2022 – Kort voor de jaarwisseling verscheen een nieuwe aflevering van de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman, bijna honderd bladzijden rijk. Nummer 2 van de 44e jaargang blinkt uit in aandacht voor eigentijds volksvermaak. 

De lezer wordt uitgenodigd om vogels te spotten en de kermis af te wandelen. Als er nog tijd is, kan de steven in de richting van de Watergraafsmeer gewend worden. Ton Jongenelen schrijft hier over de koorddanser Pieter Magito en Cor de Vries volgt de tournee die professor Pinetti in 1789-1790 in de Republiek ondernam. 

Daarnaast tekent Sytze van der Veen voor een heerlijke analyse van een volksprent uit 1730, waarin een hele reeks van nonsensicale fenomenen ten tonele gevoerd wordt: van Eijergatje en Appelteef tot Jan-hen. 

Pieter van Wissing volgt het spoor van de mysterieuze schrijver M.V. en Dini Helmers brengt Zeeuwse vogels in beeld. Ooit gehoord van ‘schatsters’? Vrouwelijke taxateurs en die van de Watergraafsmeer worden door Bart Seelemeijer aan de vergetelheid ontrukt. Het nieuwe nummer bevatte enkele korte observaties en een bijzonder bruikbare lijst van recent verschenen studies.

Men kan zich van dit nummer verzekeren, door lid te worden van de Stichting Jacob Campo Weyerman (30 euro per jaar), aanmelden door een mail te sturen naar de Stichting

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.