Expeditievergadering Stichting Jacob Campo Weyerman 2022

Graag nodigen we alle Campisten, alle belangstellenden uit om zaterdag 24 september 2022 een bezoek te brengen aan Breda, de bakermat van Weyerman! De stad waar hij zo van hield dat hij de stad zijn geboorteplaats noemde en de stad vereerde met het anagram Abdera. Van de inwoners hield hij minder, maar een satiricus wordt nu eenmaal groot van gemopper en niet van tevredenheid. 

Er is eigenlijk geen goede reden nodig om naar Breda te gaan: een fijne stad, een geweldig stadscentrum, een heerlijke Mark, een prominente horeca en goedgebekte inwoners. De expeditie-vergadering is een extra goede reden. Sinds kort is er nog een extra goede reden: de Weyerman-muurschildering in de binnenstad: Weyerman is andermaal present in het centrum van Breda.

Na twee jaar van uitstellen en afstellen is er eindelijk weer een dag waarop we elkaar écht kunnen ontmoeten.

De expeditievergadering vindt plaats in Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22. Het programma ziet er als volgt uit: 

•          12.45 – 13.15 uur: inloop/ontvangst met koffie/thee
•          13.15 – 14.15 uur: twee voordrachten: 

Rietje van Vliet spreekt over F.L. Kersteman en Breda. Kersteman schreef niet alleen over befaamde inwoners van Breda zoals Maria van Antwerpen (De Bredasche Heldinne) en Jacob Campo Weyerman, maar hij zat er ook in het gevang. Maria van Antwerpen is net als Weyerman afgebeeld in de Blind Walls Gallery (zie afbeelding boven)
Jos Wassink, schrijver van Dagelijks leven in ontugt. Prostitutie in de vestingstad ’s-Hertogenbosch 1629-1795, zal ons meer vertellen over prostitutie in vestingsteden als Den Bosch en Breda.

•          14.15 – 14.30 uur: korte pauze met koffie/thee/fris
•          14.30 – 15.15 uur: bezoek expositiezalen. Vergeet uw Museumkaart niet!
•          15.30- 16.30 uur: stadswandeling

Verrassing: op een onverwacht en passend moment – in het Museum of in de Kerk –  zal Dirk Alkemade vertellen hoe Pieter Vreede voor Breda en Brabant de nieuwe tijd inluidde.

Een programma dat klinkt als een klok. We hopen van harte u in Weyermanstad Breda welkom te mogen heten.

Graag vragen we u om uw komst (en het aantal personen) per mail aan te kondigen. Wacht daar niet te lang mee! De aantallen zijn niet alleen van belang voor het aantal stoelen in het Museum, maar ook voor het bezoek aan het Museum en de stad.

Bestuur Stichting Jacob Campo Weyerman

P.S.: noteert u vast de datum voor de grondvergadering: 21 januari 2023, Huize Lydia Amsterdam, met als belangrijkste spreker: Anna de Haas.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.