dinsdag 29 november 2022 – Jacob Campo Weyerman kon dan wel bij herhaling beweren dat hij in Breda was geboren, zijn moeder en tante wisten wel beter. De conceptie vond vermoedelijk evenmin plaats binnen de muren van Breda.
Op 11 oktober 1676 waren zijn vader Hendrick Weyerman en zijn moeder Elisabeth Sommeruell in de Grote Kerk van Den Bosch getrouwd. Bij het aangaan van het huwelijk hadden zij een eerder huwelijk achter de rug. Elisabeth woonde bij de Hinthamerpoort, haar Hendrick bij de Hinthamerstraat.
Over zijn komst naar ’s-Hertogenbosch – hij was ruiter in de bereden compagnie onder ritmeester La Feuillade – lichten de inkwartieringsregisters is. De noten in het boek van Jos Wassink over de prostitutie in De Bosch wezen me op het bestaan van die registers. Dus ging ik naar Den Bosch toe.
Onder archiefnummer 4170 wordt een dikke band bewaard, ongepagineerd, waarin de inkwartiering in het ‘Block’ van de Hinthamerstraat, beginnend bij de ‘gevangen poort’, vastgelegd is.
Halverwege de band vond ik Hendrick Weijerman, met boven zijn naam ‘la filiade’ (de verbasterde aanduiding van zijn ‘patron’) en er naast 14 9 76, wat stellig betekent dat hij op 14 september 1676 in Den Bosch een nieuw adres vond. Er staan enkele namen boven, zoals de naam van de militair die voor hem inkwartiering vond en de namen van de eigenaar en hoofdbewoner van het pand, juffr. Bostein/Bosterus en de ‘heeren van Heeswijck’.
Een maand na zijn intrede trouwde hij al in de nieuwe stad. Aan de haastige kant! Was de nood hoog en de begeerte groot?
Opmerkelijk is wel dat de conceptie van Weyerman mogelijk nabij de Bossche gevangenpoort plaats vond en zijn einde zeker in de Haagse. Een beetje romanschrijver in de achttiende eeuw zou met die coïncidentie wel raad hebben geweten. – Peter Altena