maandag 18 september 2023 – Op 9 september jl. was het landelijke Open Monumentendag. Het leek me een goed moment voor een bezoek aan Schoonhoven. Spijt van mijn reis naar die stad heb ik niet, integendeel.
De Historische Vereniging Schoonhoven, die ook een stand in het centrum, op de Dam, had bemand, verzorgt de laatste jaren bij deze dag (en bij enkele andere gelegenheden) een kleurige publicatie van 24 pagina’s met verhalen over verdwenen en nog bestaande gebouwen en over inwoners van die plaats: de Scoenhove.
Dit jaar ging een van de bijdragen over een achttiende-eeuwse bewoner van het pand Haven 17, de wijnhandelaar Gerrit Lasonder. Na de dood van zijn vrouw begon hij een relatie met Anna Mankor. Hij deed haar een trouwbelofte, maar trok die later weer in onder druk van zijn familie, die Anna beneden zijn stand vond.
De huidige bewoonster van het pand, Marion Kleuters, schreef er een roman over, en geeft in de Scoenhove een beschrijving van het interieur van haar huis. Het einde van het verhaal vond ik wel teleurstellend. Dat ontbreekt namelijk. Wie wil weten hoe het met Gerrit en Anna afliep, moet het boek van Marion Kleuters lezen. Volgens haar is er tot aan het Hof van Holland geprocedeerd, maar het dossier van de zaak kon ik zo gauw niet online bij het Nationaal Archief vinden. Een goed alternatief voor de aanschaf van het boek kan ik dus niet geven.
De Historische Vereniging Schoonhoven verricht meer goed werk. Men laat het niet bij het drukken van de Scoenhove: alle tot nu toe verschenen afleveringen zijn ook op hun site te downloaden. Het is zeker de moeite waard om daar even te kijken, alleen al vanwege de foto van het unieke, nog in de Grote Kerk van Schoonhoven aanwezige doksaal die op het omslag van de laatste aflevering te zien is! – Jac Fuchs.
¶ In de jaren negentig van de achttiende eeuw had Schoonhoven een eigen krant, waaraan o.a. Pieter van Woensel bijdragen leverde.