Nieuwe Muntersche brieven

Zeldzame geschiedenis van freule van Hohenhuyzen

maandag 16 oktober 2023 – Hulp gezocht: waar o waar bevinden zich …  In 1780 verscheen Nieuwe Muntersche brieven, behelzende de zeldzame geschiedenis der freule van Hohenhuyzen, doormengt met verscheide merkwaardige voorvallen, reizen en wonderbaare wisselvalligheden, meestendeels in deszelfs familie en die van haare goede vriendin, de freule van Armenheuvel voorgevallen. In 1780, dus twee jaar voordat de briefroman Saartje Burgerhart van Wolff en Deken het licht zag. 

Het ‘Nieuwe’ uit de titel veronderstelt een voorganger. Die is er ook: De Munsterlander van fortuin […] (1777). Dit is wel een roman, maar geen briefroman. In feite hebben beide romans een deel van de titel gemeen, niet de inhoud, personages, strekking of genre. Ook de auteur hebben ze met elkaar gemeen: een zekere M.V. Achter die initialen verschuilt zich de Arnhemse praktizijn Matthias Vorster (1746-1826), met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de auteur van deze en andere publicaties. Beide boeken verschenen bij de Nijmeegse uitgever Van Campen. 

Interessant is nu dat Vorster de meeste van zijn romans als vertalingen presenteert. De beide Munterse boeken zouden volgens de schrijver – geen verrassing – vertalingen uit het Hoogduits zijn. Onderzoek wijst echter uit dat het geen vertalingen zijn, maar oorspronkelijk Nederlands werk. Een verklaring voor dit interessante fenomeen gaf ik in twee artikelen: in de Mededelingen JCW 44/2 (2021) en het Jaarboek Gelre (2022). 

Vorster gebruikt de gelegenheid om in de romans bijna argeloos talloze juridische kwesties door het levendige verhaal heen te vlechten. En hij hekelt de rechterlijke macht en de roomse geestelijkheid, zoals hij dat ook in zijn andere romans doet. 

De Nieuwe Muntersche brieven bevat 83 brieven. Volgens enkele literaire tijdschriften uit die tijd zouden er vrij kort na elkaar of gelijktijdig nóg twee vervolgdelen zijn verschenen, deel 2 met 45 brieven en deel 3 met 61 brieven. Maar … die vervolgdelen (ik weet de titels niet) van M.V. zijn niet te vinden, althans niet in KB en ook niet in de universitaire bibliotheken in Nederland. Begrijpelijkerwijs zou ik heel graag willen weten of iemand weet of ze er zijn en zo ja waar dan. – Pieter van Wissing

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Nieuwe Muntersche brieven

  1. Pieter van Wissing schreef:

    Ja klopt Perkamentus, goed gezien. Een ander wees me er ook al op. Als je ze nu nog weet te vinden ben ik heel blij, maar ik vrees het ergste.

  2. Volgens mij (en Delpher) zijn het ‘Munstersche’ (met een ‘s’) en niet Muntersche’ brieven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.